KOLUMNE

Medicinski podvig

Nermin Salkić

E. Sk.

2.12.2015

Timovi ljekara s Klinike za interne bolesti i Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju iz Tuzle, predvođeni akademikom Enverom Zeremom i Nerminom Salkićem, nedavno su u praksi implementirali novu metodu liječenja tumora jetre bez operativnog zahvata. 

Tuzlanski Univerzitetski klinički centar i ranije je u okvirima BiH prednjačio u implementaciji novih medicinskih dostignuća. Nerijetko su podvizi njegovih ljekara graničili s onim "vjerovali ili ne", ako bi se uzimali uvjeti rada i tehnička pomagala koja su im bila pri ruci.

Na čelu tima koji je u praksu stavio novu metodu liječenja tumora jetre je Nermin Salkić, koji je zajedno sa svojim kolegama početkom 2014. godine objavio naučni rad u prestižnom međunarodnom časopisu "American Journal of Gastroenterology". 

Nermin Salkić rođen je 10. juna 1976. u Tuzli. Osnovnu školu i Gimnaziju "Meša Selimović" završio je u Tuzli. Medicinski fakultet u Tuzli, s prosječnom ocjenom 8,89, završava prvi po redu u generaciji u julu 2002. Pripravnički staž u trajanju od godinu dana obavlja u UKC-u Tuzla i Domu zdravlja Tuzla.

Prije pet godina izabran je u zvanje docenta na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Tuzli, a od 2014. u zvanje vanrednog profesora na toj katedri.