GLOBUS

Hillary Clinton protiv slanja američkih trupa u borbu protiv pripadnika IS u Siriji i Iraku

SAD šalje 50 vojnika na sjever Sirije koji će služiti za koordinaciju lokalnih trupa

Fena

1.12.2015

Hillary Clinton ne želi da se pošalju američke trupe na kopno u borbu s pripadnicima Islamske države (IS) u Siriji i Iraku. Kandidatkinja demokrata, na čelu u anketama, ocijenila je u utorak da bi ovo rješenje bilo ”osuđeno na propast”.

- U ovom stadiju, ja ne mogu predvidjeti okolnosti u kojima bih mogla odobriti da se to uradi, jer mislim da bi najbolji način da se pobijedi IS bio, kao što sam već rekla, iz napadi zraka - rekla je Hillary Clinton u intervjuu na kanalu PBC, čiji su dijelovi objavljeni u utorak na CBS-u, naveo je Le Point.

Predsjednik SAD-a  Barack Obama je dao zeleno svjetlo prošlog mjeseca za slanje 50 vojnika specijalnih američkih snaga na sjever Sirije u ulozi snaga koje neće biti borci već savjetnici za koordinaciju lokalnih trupa na kopnu i međunarodne lokalne koalicije koja izvodi bombardovanja iz zraka protiv IS-a od ljeta 2014. godine.

Hillary Clinton je suglasna s Obamom: “Mi još ne znamo koliko će specijalnih snaga biti potrebno, koliko instruktora, supervizora i voditelja , ali ono što se odnosi (na slanje) hiljada trupa boraca kao što se neki republikanci zalažu, ja mislim to bi bilo osuđeno na nauspjeh” , izjavila je Clinton.

- Slažem se sa stavom predsjednika da se ne šalju borbene trupe u Siriju i Irak. Mi to nećemo uraditi - rekla je ona. Ne mislim da bi to bio najinteligentniji način da se pobijedi IS”.

- Ja mislim da bi to IS-u dalo novi instrument za regrutiranje ako mi krenemo u borbu - ocijenila je ona.

Kandidatkinja u Bijeloj kući je ponovila poziv na stvaranje zone zračne zabrane u Siriji i pored ruske intervencije u podršci predsjedniku Bašaru el-Asadu.

- Mi ćemo napraviti zonu zračne zabrane i Rusi će o tome biti informirani - objasnila je bivša državna tajnica, koja se razlikuje u tom pogledu od Obame. “Oni ne moraju da učestvuju , ali ja želim da znaju da imamo potrebu za sigurnim zonama na terenu”.