REGION

TAJNE AMERIČKE RATNE TVRĐAVE KOJA DOLAZI U SPLIT Najjače oružje u arsenalu SAD-a plovit će Jadranom

Usputna luka na putu za Perzijski zaljev

Autor:(A. Vr.)

1.12.2015

 

U Split od 5. do 9. decembra dolazi nosač USS "Harry S.Truman". "Truman" je iz svoje američke baze u Norfolku isplovio 16. novembra i Split mu je samo usputna luka na putu za Perzijski zaljev, gdje će davati potporu francuskim snagama u borbi protiv ISIL-a u Siriji.

Odluka o odlasku u Perzijski zaljev donesena je prije terorističkog napada na Pariz. U ovom trenutku američke snage u tom dijelu svijeta nemaju niti jedan nosač aviona nakon što je povučen "Theodor Roosevelt". Taj će brod biti na putu 7 mjeseci.

Ukupna mu je dužina 333 metra, širina 78 metara, a površina za slijetanje 1,8 hektara ili tri nogometna igrališta. Američkoj vojsci isporučen je 1998. godine, a na prvu radnu plovidbu krenuo je 2000. godine. Pogone ga dva A4W nuklearna reaktora, što mu omogućuje da bude operativan oko 20 godina bez dopunjavanja gorivom. Radni vijek mu je oko 50 godina.

Kapacitet "Hary S. Trumana" je 6250 članova posade i do 80 aviona. Riječ je o avionima S-3A Viking, F14 Tomcat, F/A-18C Hornet te E-2C Hawkeye. Avioni su smješteni na palubi i u hangarima iz kojih se podižu s četiri lifta. Naoružan je raketnim sistemom Sea Sparrow, sistemom SLQ-32 za elektroničko ratovanje, topničkim sistemom Gatling te sa 10 strojnica kalibra 50 milimetara.

Dosad je učestvovai u napadnim operacijama na Afganistan i Irak. Naprimjer, 2003. godine tokom operacije protiv Sadama Huseina s ovog nosača obavljeno je 1280 letova i izbačeno 700 tona streljiva, prenosi jutarnji.hr.