GLOBUS

NAPADI U PARIZU Musliman spriječio mnogo veću tragediju

Salim Toorabaly radio kao osiguranje na Stade de Franceu

A.U.

1.12.2015

Nekoliko sati nakon terorističkih napada u Parizu proširila se priča da je član osiguranja koji je bio musliman spriječio bombaša samoubicu da uđe na stadion. Član osiguranja je identificiran kao Zouheir, no ispostavilo se da ta priča nije u potpunosti tačna.

NBC News piše da član osiguranja koji je bio musliman jeste spriječio bombaša samoubicu da uđe i tako ubije više ljudi, ali radilo se o 42-godišnjem imigrantu iz Mauritanije Salimu Toorabalyju.

Toorabally je bio zadužen za provjeravanje karata, a bombaš samoubica nije imao kartu.

„Nije imao kartu pa sam ga zaustavio. Rekao sam mu da ga bez karte neću pustiti“, rekao je Toorabaly.

Muškarac je insistirao da se unutra treba naći sa prijateljem koji ima kartu za njega, no to nije pokolebalo Toorabalyja. Kazao je da je kasnije vidio istog muškarca kako pokušava ući na drugom mjestu, te je upozorio kolegu da ga ne pušta.

toorabally

Nekoliko minuta kasnije muškarac, identifikovan kao 20-godišnji Bilal Hadfi, raznio se izvan stadiona ubivši pri tom jednu osobu.

„Još uvijek mogu čuti i namirisati eksploziju. Znao sam odmah da se ne radi o pirotehnici na stadionu, ali nisam vidio ništa na ulici“, rekao je Toorabaly koji je odmah nakon eksplozije otišao da pomogne povrijeđenom čuvaru, te je pomagao u evakuaciji stadiona.

Tek kasnije je shvatio da je muškarac kojeg je zaustavio bio bombaš samoubica.

U napadima u Parizu ubijeno je 130 osoba, a ranjeno nekoliko stotina. To su najgori teroristički napadi na zapadnoj hemisferi još od napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku 2001. godine.