BIH

Kanton Sarajevo i četiri Općine sufinansiraju nabavku vozila za prijevoz pacijenata na dijalizu

Pomoć Sarajeva Kantonalnoj bolnici Goražde

Autor:Al. B.

1.12.2015

Vlada Kantona Sarajevo i sarajevske Općine Stari Grad, Novi Grad, Ilidža i Centar pomoći će u kupovini jednog transportnog  putničkog vozila za potrebe pacijenata, koji svakodnevno iz Goražda dolaze na dijalizu u Sarajevo. Sporazumom o saradnji na rješavanju ovog problema potpisali su premijeri Kantona Sarajevo i BPK Goražde, Elmedin Konaković i Emir Oković, načelnici Općina Ibrahim Hadžibajrić, Semir Efendić, Senaid Memić i Mustafa Resić, u ime načelnika Općine Centar, te direktor Kantonalne bolnice Goražde Fuad Rovčanin.

- Svaki dan, osim nedjelje, petnaest naših pacijenata vodimo u Sarajevo na dijalizu. Do sada smo to radili neadekvatnim vozilom i put od 200 kilometara, uz boravak od 4 do 5 sati na samoj dijalizi, dodatno je otežavao čitav ovaj proces. Hvala svima koji su prepoznali potrebe ovih  pacijenata, da im se, koliko je to moguće, olakša putovanje i liječenje – kazao je direktor goraždanske bolnice Fuad Rovčanin.

Potpisnici sporazuma obavezali su se da će na poseban račun KB Goražde uplatiti sredstva od oko 10.000 KM, što bi bilo dovoljno za nabavku vozila koje će svakodnevno po sedam pacijenata od njihovih kuća voziti do UKC Sarajevo.