BIH

Sindikat će svim sredstvima braniti prava radnika u RS-u

Odbacili u potpunosti radni tekst Zakona o radu

Fena

1.12.2015

Generalno vijeće Saveza sindikata Republike Srpske, na današnjoj vanrednoj sjednici u Banja Luci, odbacilo je u potpunosti radni tekst Zakona o radu, koji je ponudila Vlada RS.

Ocijenjeno je da je radni materijal ovog zakona „uvredljiv za radnike RS, kojim se gubi dostignuti nivo radničkih i sindikalnih prava, a sudbina prava iz rada predaje u ruke poslodavaca“.

- Članovi Generalnog vijeća Saveza sindikata RS su također, jednoglasno potvrdili raniji zaključak ,,NE,, novom Zakonu o radu, ,,NE,, smanjenju dostignutih radničkih i sindikalnih prava u RS i Vladi RS ponudili izmjene i dopune postojećeg Zakona o radu RS, saopćeno je iz entitetskog Saveza sindikata.

Ove izmjene bi uvažile neke tehničke korekcije i usklađivanje određenih stvari sa zakonima RS, koji su u međuvremenu doneseni, kao i određena usklađivanja s Evropskom socijalnom poveljom, o čemu je već govorila Vlada RS.

Također, jednoglasno je usvojen zaključak da će Savez sindikata RS i svi njegovi organi, svim sredstvima sindikalne borbe braniti dostignuti nivo radničkih i sindikalnih prava u Srpskoj.

Generalno vijeće Saveza sindikata RS je podsjetilo, da su sve političke partije i Vlada RS, dali javno obećanje da se nivo radničkih i sindikalnih prava u RS neće smanjivati, a što ponuđeni radni materijal Zakona o radu nije ispoštovao.