VIJESTI

Dodik: Bez zakona o Ustavnom sudu BiH, blokada, a onda raspad BiH nije daleko

Sjednica Predsjedništva SNSD-a u Banjoj Luci

Srna

1.12.2015

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da se odlukom Ustvanog suda BiH o neustavnosti Dana RS-a, 9.januara, rizikuje država BiH.

- Bošnjaci vole da brane BiH, a mislim da je ovo najbolji način da se razgradi BiH, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.

On je dodao da uz srpske i hrvatski političari „ podržavaju donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH “, što znači da bi protiv bili samo bošnjački predstavnici u odnosa na druga dva konstitutivna naroda u BiH.

- Ukoliko budemo išli tim smjerom, ulazimo definitivno u blokadu BiH, a od te blokade onda ni raspad nije daleko, šta god ko o tome mislio- ustvrdio je Dodik.

Tvrdi da je ponosan na konsenzus koji su srpski predstavnici pokazali potpisujući zajedničku izjavu, kojom se odbija da provede odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS.

Dodik navodi da se proslavom 9.januara niko ne vrijeđa, a da odluka Ustavnog suda BiH ulazi u samu suštinu postojanja RS.

Kazao je da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ovim dodatno „homogenizirao“ srpske političare i da „dođe do raspada ove zemlje koja ionako ne može nikako da funkcioniše“.

- Da nije ovih visokoplaćenih stranaca u ovoj zemlji, davno bi se raspala. Samo očekujem da to bude na miran i demokratski način kako su to uradili Česi i Slovaci i da i mi to uradimo svjesni potrebe da nakon toga treba da sarađujemo, a ne da budemo zamorci stranaca, stranih sudija, ambasadora, visokih predstavnika. Zato ova zemlja ne može da preživi, ustvrdio je predsjednik SNSD-a.