BIH

Pet godina od plavnog vala koji je potopio Goražde

Štete na 315 kuća, 59 preduzeća i institucija, iseljeno više od 100 porodica

Al. B.

1.12.2015

Na današnji dan prije pet godina gradska i prigradska goraždanska naselja opustošio je val vode ispušten kroz turbine Hidroelektrane Piva na Mratinju, u susjednoj Crnoj Gori. O nezapamćenim poplavama, te ulozi jedinica Civilne zaštite i ostalih, koji su učestvovali u spašavanju ljudi i njihove imovine, danas se govorilo na sastanku u Općini Goražde.

Zbog naglog porasta vodostaja Drine i izlijevanja rijeke iz korita Općinski štab Civilne zaštite 1.12.2010. godine proglasio je stanje prirodne nesreće na području 12 mjesnih zajednica. Borba sa poplavom trajala je sve do 9. decembra. Tokom tih osam dana, nezapamćenih u novijoj historiji grada, plavni val nanio je štete na 315 stambenih objekata i 59 pravnih lica, 105 porodica je evakuirano, 12 stambenih jedinica je potpuno srušeno, a stručna komisija štetu je procijenila na više od 15 milona KM.

Samo zahvaljujući prisebnosti građana i angažmanu vojske, policije, gorskih spasilaca, vatrogasaca, kajakaša, te ostalih pripadnika Civilne zaštite, ljudskih žrtava nije bilo.

- Svijet je izložen klimatskim promjenama i sve međunarodne stanice ukazuju na to. Možemo reći da te situacije ne možemo izbjeći, ali se možemo prilagoditi prirodi i djelovati na način da imamo što manje ljudskih žrtava i materijalne štete – kazala je pomoćnica načelnika Općine za civilnu zaštitu Samira Drakovac, dodavši da se jedinice CZ kontinuirano opremaju kako bi što uspješnije odgovorile izazovima. 

fatiha-kolegama

Učenje fatihe poginulim kolegama

Kazala je da su u toku nabavke opreme GSS, jedinicu koja djeluje na vodi i pod vodom, Službu prve pomoći, Veterinarsku služba i Radio amatere.

Prema riječima načelnika Općine Goražde, Muhameda Ramovića, nakon bezuspješnih pokušaja vansudskog sporazuma sa italijanskom kompanijom koja upravlja HE Piva, Općina Goražde podnijela je tužbu kojom traži nadoknadu oko pet miliona KM štete na njenoj imovini, a to su učinile i neke kompanije. Očekuje se vještačenje eksperata sa Građevinskog fakulteta u Sloveniji.

Tokom sastanka još jedanput je odato priznanje svim učesnicima u događajima iz decembra 2010., a učenjem fatihe odata je počast u međuvremenu tragično nastradalom šefu Službe za civilnu zaštitu Mehi Hubjeru, preminulom policajcu Sanjinu Rašidoviću i predsjedniku MZ Vitkovići Feridu Heraku, koji su u tim teškim danima dali veliki doprinos.