BIH

CRNADAK U BRISELU Osigurati mir i razvoj u Afganistanu

Ministar vanjskih poslova BiH na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća

Srna

1.12.2015

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izrazio je spremnost BiH da nastavi da doprinosi stabilizaciji i sigurnosti Afganistana i da učešćem u misiji "Odlučna podrška" osigurava obuku, savjete i drugu pomoć afganistanskim sigurnosnim snagama i institucijama.

Crnadak je učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća na nivou ministara vanjskih poslova sa predstavnicima operativnih partnera u misiji "Odlučna podrška" u Afganistanu, koji je danas održan u NATO štabu u Briselu.

On je podsjetio da je BiH od 2009. godine dala značajan doprinos NATO misijama u Afganistanu.

Crnadak je pozdravio izraženu namjeru saveznika da nastave pružati podršku afganistanskim vlastima i oružanim snagama s ciljem osiguranja sigurnosti, mira i razvoja u Afganistanu, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

On je na ovom skupu učestvovao na poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Zahvalio je zemljama učesnicama misije "Odlučna podrška" za saradnju ostvarenu tokom provođenja misije, prije svih SAD, Njemačkoj, Danskoj i Hrvatskoj.

Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a i partnerskih zemalja učesnica misije "Odlučna podrška", te ministri vanjskih poslova Afganistana, Japana, Koreje, predstavnici EU i UN razgovarali su o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, daljoj podršci afganistanskim odbrambenim i sigurnosnim snagama, te nastavku misije "Odlučna podrška" i budućoj saradnji NATO-a i Afganistana.