VIJESTI

Svjedok Džidić na ročištu optužio Čamparu: Na Kosovu ću otkriti kako ste namjestili Radončiću!

ŠOKANTNO U Sudu BiH razotkrivena političko-pravosudna montaža

Autor:A. ALJIMI

1.12.2015

U Sudu BiH danas je nastavljen dokazni postupak odbrane na suđenju Slobodanki Tošić zvanoj Boba, koja se optužnicom tereti da je 2006. godine Đorđa Ždralu zvanog Đoka namamila u sačekušu u naselju Vranješ u Lukavici.

Dopisivanje s tužiocem

Nakon što je na prošlom ročištu Vlado Adamović, advokat optužene Tošić, direktno ispitao svjedoka Mladena Džidića, koji je doveden iz KPZ-a Zenica, danas je unakrsna pitanja postavljao i tužilac Dubravko Čampara.

Mladen Džidić široj javnosti postao je poznat nakon što je tokom istrage o zločinima mafijaškog klana Zijada Turkovića ćeliju dijelio s ubicom Milenkom Lakićem Lakijem, koji je pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora. Tokom boravka u ćeliji istražitelji SIPA-e su ozvučili prostoriju, a Lakić je Džidiću do u detalje i bez imalo kajanja ispričao sve zločine koje je činio zajedno s Turkovićem. Lakić je otvoreno spominjao koga su i na koji način ubili te detalje međunarodne trgovine narkoticima.

dubravko-campara-2012

Čampara: Razotkriven politički tužilac

Audio snimci iz ćelije mostarskog KPZ-a veoma su pomogli istražiteljima pri rasvjetljavanju stravičnih zločina koje je počinila Turkovićeva grupa. Prisluškivanje je trajalo tri mjeseca.

Činjenice koje je danas izrekao svjedok Suda BiH Mladen Džidić također su umnogome pomogle da se poslože kockice mozaika nezabilježene političko-pravosudne montaže lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću!  

Čampara je svjedoka Džidića pitao je li se ikada vidio ili pričao s njim, na šta je Džidić odgovorio da nije, "ali da se dopisivao s njim putem interneta, pomoću svog laptopa".

Džidić je, također, naveo da se dopisivao i sa Zijadom Turkovićem, šefom zločinačke organizacije, koji je pravosnažnom presudom osuđen na 40 godina zatvora zbog monstruoznih zločina, te s njegovom suprugom Šejlom.
 
- Da li ste vi bili u KPZ-u Zenica do 26. januara 2012. godine, pa ste premješteni u Mostar, te da li ste od 4. marta  2011. godine bili premješteni iz 6. u 4. paviljon – pitao je Čampara Džidića, na šta je ovaj odgovorio da je to tačno.

Nakon toga Čampara je konstatirao da je Anđelko Veljančić, za kojeg Džidić tvrdi da je instruiran svjedok koji se po svaku cijenu želi dokopati slobode, bio kod tužiteljice Diane Kajmaković 4. oktobra 2011. godine. Čampara je, u želji da diskreditira za njega neugodnog svjedoka, želio predočiti i Veljančićev iskaz koji je pri tom susretu dao. No, naišao je na žustri prigovor odbrane.

andjelko-veljancic

Veljančić: Svjedok za montaže

- Šta je tačno iz tih izjava, mi ne znamo, jer Anđelko priča čas jedno čas drugo. Neka se tužilac drži direktnog ispitivanja, to jest da je svjedok prepričavao šta mu je Anđelko pričao i da on nije bio prisutan tamo kad je on davao taj iskaz te da tužilac nema potrebe da se brani, jer odbrana ne optužuje njega i da on sada provodi istragu o njegovoj ulozi. Dokazi koje tužilac ulaže idu u prilog odbrani, jer dokazuju da Veljančić laže – kazao je Adamović.

Pokušaj diskreditacije

No, Čampara je nastavio pokušaje da diskreditira Džidića njegovim disciplinskim prekršajima iz zatvora. Adamović je na ovo reagirao tvrdeći da se radi o internim aktima KPZ-a te da nijedan vaspitač iz zatvora nije pozvan kao svjedok.

Nadalje se Čampara nastojao distancirati od ovog predmeta, ulažući zapisnik o rekonstrukciji događaja na Vranješu, tvrdeći da se "on i Vahidin Šahinpašić tek tada spominju u ovom predmetu".

Nakon toga pokušao je isprovocirati Džidića, tvrdeći da mu je više stalo do suđenja na Kosovu nego do ovog predmeta gdje je pozvan kao svjedok. A Džidić je dodao da je on njemu i ranije govorio da "ne vjeruje Veljančiću, koji optužuje nevine ljude, te da će se odazvati sudskom pozivu s Kosova".

- Ići ću da svjedočim na Kosovu. Reći ću sve, kako ste namjestili Fahrudinu Radončiću i ostalima – obratio se Džidić Čampari.

Na pitanje branioca Adamovića je li govorio o zloupotrebi tužilaca, svjedok je kazao da jeste, jer u Tužilaštvu BiH vladaju poremećeni odnosi te tužioci rade jedni protiv drugih. U prilog tome ide činjenica da tužiteljica Kajmaković nije vjerovala Veljančićevim navodima, ali da je Čampari kao svjedok dobro došao, jer je po svaku cijenu trebao održati predmet „Lutka“.

Nakon ovoga Čampara je prijetio Džidiću da će biti optužen za lažno svjedočenje, a advokat Adamović prigovorio je tvrdeći da tužilac prijeti svjedoku.

Ko je „tipovao“ Ždralu?

Na današnjem ročištu ispitan je i svjedok Milomir Lopatić, inspektor SIPA-e, koji je preslušavao presretnute razgovore za koje Čampara tvrdi da su njihovi akteri pojedini optuženi iz predmeta „Lutka“, a za koje odbrane kažu da su nezakonit dokaz.

Adamović je pitao Lopatića je li Darko Elez različitim sagovornicima pričao različite verzije događaja, što je svjedok i potvrdio. Adamović je pitao svjedoka sjeća li se razgovora Eleza i Slaviše Veletića, a koji se tiče pokušaja ubistva Đorđa Ždrale u kafiću „Sport“ kada je na njega pucao Strahinja Rašeta, te sjeća li se šta je tada Elez rekao ko je „tipovao“ Ždralu.

Lopatić je odgovorio da je to Vladimir Taušan. Nakon toga Adamović je pitao Lopatića ima li saznanja jesu li Taušan ili Veletić procesuirani, na šta je svjedok odgovorio da nije siguran, ali da misli da nisu.