CRNA HRONIKA

KANTONALNI SUD U SARAJEVU Sutra prijedlog za određivanje mjera pritvora za uhapšene ćevabdžije

U okviru akcije "Rebus"

D. K.

1.12.2015

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu sutra će ujutro prema Kantonalnom sudu u Sarajevu podnijeti prijedlog za određivanje mjera pritvora i mjera zabrane prema uhapšenima u akciji "Rebus", koji su osumnjičeni da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave i u vezi s krivičnim djelom pranje novca. Podsjećamo, jučer su uhapšeni Adnan Mrkva, Amel Ćapina, Ermin Špilja, Adis Biberović i Arif Malići.

Kako saznaje "Avazov" portal, mjere pritvora bit će predložene prema osumnjičenima Adnanu Mrkvi i Amelu Ćapini iz svih zakonom propisanih posebnih pritvorskih razloga, tj. da, prema dokazima koje je ovo tužilaštvo pribavilo, postoji realna opasnost kako bi oni ometali krivični postupak odlaskom u SAD (obje osobe imaju državljanstvo SAD-a).

Određivanje mjera pritvora traži se i zbog bojazni da bi osumnjičeni ponovili ili dovršili krivično djelo, te da bi boravkom na slobodi utjecali na svjedoke od čijih iskaza ovisi ishod ovog krivičnog postupka.

Također, Tužilaštvo KS smatra kako bi puštanje na slobodu Mrkve i Ćapine rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda i mira.

U odnosu na osumnjičene Ermina Špilju, Adisa Biberovića i Arifa Malićija podnesen je prijedlog za određivanje mjera zabrane napuštanja boravišta, te drugih mjera zabrane.