VIJESTI

Grad Zenica i ove godine realizuje projekat "Budžet za građane"

Dokument koji sažima i pojašnjava osnovne informacije iz budžeta

Autor:D. Pa.

1.12.2015

Već drugu godinu Grad Zenica sudjeluje u realizaciji projekta "Budžet za građane", a radi se o vodiču koji na jednostavan način prikazuje na koji način će se prikupljati i trošiti novac iz budžeta Grada tokom naredne godine.

Upoznavanje javnosti sa ovim informacijama glavni je preduslov kako bi i sami građani bili uključeni u proces odlučivanja o budžetu, kroz proces javne rasprave.

Kako ističe za Televiziju Zenica Dževdana Brajić, direktorica Stručne službe gradskog vijeća i gradonačelnika, "Budžet za građane" dokument je koji sažima i pojašnjava osnovne informacije iz budžeta i svojevrsni je izvještaj predstavljen u pristupačnom formatu sa korištenjem jednostavnog i jasnog jezika koji svi mogu razumjeti.

Naglašava kako je namijenjen svim građanima koji žele da budu obaviješteni o planovima lokalne samouprave za prikupljanje i trošenje novca, ali i da sami učestvuju u izradi budžeta.

Brošura "Budžet za građane" proslijeđena je predstavnicima mjesnih zajednica i nevladinim organizacijama, dok svi ostali koji su zainteresovani da učestvuju u formiranju budžeta za 2016. godinu brošuru mogu preuzeti u zgradi Gradske uprave ili na WEB stranici grada.