CRNA HRONIKA

Ali Lokaj osuđen na sedam godina zatvora zbog neovlaštenog prometa drogama

Presuda SUDA BiH

Onasa

1.12.2015

Nakon priznanja krivice na glavnom pretresu, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH je danas donijelo i javno objavilo presudu kojom je optuženi Ali Lokaj oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. u vezi sa produženim krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH u vezi sa članom 54. KZ BiH i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, saopštio je Sud BiH.

Optuženi Ali Lokaj je proglašen krivim što je u periodu od mjeseca jula do polovine decembra 2014. godine organizirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal kojoj su kao pripadnici pristupili: Agim Eljšani, Nijazi Muharemi, Hakija Mehović, Nermin Planinčić, Vidak Milić, Vahidin Dobrača i druge njima poznate osobe, a koja je organizirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prenosa, prevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke opojne droge heroin i skank sa područja Makedonije, Srbije i Kosova na područje BiH, kao i sa područja BiH u Srbiju, pa su u BiH opojnu drogu heroin miješali sa odgovarajućim supstancama radi uvećanja njene mase, te nakon toga prodavali navedene opojne droge njima poznatim osobama na teritoriji BiH i na teritoriji Srbije.

Na osnovu člana 56. KZ BiH optuženom je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Na osnovu člana 69. stav 1. tačka d) KZ BiH, u vezi sa članom 74. KZ BiH od optuženog su oduzeti predmeti koji su korišteni u izvršenju krivičnog djela.