KULTURA

Urnebesna monodrama "Mora od odmora" u petak pred zeničkom publikom

Veliki uspjeh u cijelom regionu

D. Pa.

1.12.2015

Zenička publika u petak će biti u prilici gledati urnebesnu monodramu "Mora od odmora“, koju igra bosanskohercegovački glumac mlađe generacije Rijad Gvozden.

„Mora od odmora“ je humoristična ispovijest muža, koji se vratio sa mora tri puta umorniji nego kada je krenuo na odmor. Na beskrajno duhovit način ispričana priča o odmoru koji se kroz prizmu supruga i oca pretvara u svoju suprotnost umor, znoj i patnju.

- Komični konflikti supružnika zbog suvišnih krpica, različitih interesovanja, trošenja novca istinski će nasmijati gledaoce. Suprug i otac špara svaki dinar, na odmoru se osjeća kao na baušteli, gunđa, ali i izvršava obaveze. Monodrama progovara o ovisnostima čak i na plaži o mobitelima, facebooku. Nema istinskog odmora i diskonektovanja od svega i svakog. Monodrama obiluje sa mnogo detalja koji su prisutni na godišnjem odmoru, duhovitih orginalnih poređenja. Konačni ishod je – potreba za odmorom nakon odmora - pojašnjavaju iz zeničkog pozorišta.

Tvrde kako "Mora od odmora“ doživljava veliki uspjeh u cijelom regionu, a glavni protagonista je glumac Rijad Gvozden koji je ostvario niz veoma zapaženih uloga u teatru kao i na filmu.

- Rijad tumači čak devet likova, od uloge muža, oca i supruge do prodavača sa Jadrana. Autor teksta i režiser je Esmir Salihović, kostimografiju i scenografiju potpisuje Elmedina Salihović, a grafički dizajn Majo Pavlović. Dođite da se istinski nasmijete i opustite - poručili su iz BNP Zenica.

Monodrama je na programu u petak sa početkom u 19.30 sati, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.