BIH

Čović: Pravosuđe u BiH mora biti reformisano

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Redakcija

1.12.2015

- BiH mora reformisati pravosuđe, ono mora biti neovisno uređeno. Naše Tužiteljstvo, suci, policija i obavještajne agencije moraju biti potpuno neovisni od bilo koga u BiH ili izvan BiH - rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ocijenivši da većina reformi koje BiH zagovara idu veoma sporo.

Dodao je da svi oni jesu osposobljeni da rade svoj posao, ali da do kraja "moraju biti amnestirani od bilo kakve političke sprege".

Odgovarajući na pitanje o odluci Ustavnog suda BiH kojom je Dan Republike Srpske proglašen neustavnim, Čović je rekao da ne želi da komentariše tu odluku, ali da treba sve učiniti da se pravosuđe u BiH reformiše, preciziravši da Ustavni sud BiH nije klasična sudska institucija.

- Mi više nemamo šansu, a ni luksuz, da radimo ono što smo radili u zadnjih 10 godina, a pa da se opet hvalimo kako smo uspjeli u segmentu Oružanih snaga, a ni u čemu drugom nismo - naveo je Čović nakon ceremonije obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine..

Govoreći o terorističkom napadu u Rajlovcu, Čović je istakao da Predsjedništvo BiH ima pravo da traži odgovore na pitanja zašto je to urađeno i hoće li neko odgovarati zbog toga.

- Moramo pripremiti naše zakonodavstvo da štiti građane BiH. Nije dovoljno iskazati sućut i poštivanje poginulima. BiH ne može zanemariti zlo koje ima oko sebe, bez obzira radi li se o nasilnom ekstremizmu ili terorizmu - rekao je Čović.