BIH

PUHALO: Odluka Ustavnog suda više ide u prilog opoziciji u RS-u, nego Dodiku

Politički analitičar i psiholog

Fena

1.12.2015

Politički analitičar, psiholog Srđan Puhalo ocijenio je u razgovoru za Fenu da će odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je 9. januar, Dan Republike Srpske (RS), proglašen neustavnim, više ići u prilog opoziciji u RS-u, nego predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u.

Puhalo podsjeća da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH da se neustavnim proglasi Zakon o praznicima RS-a, tražeći ukidanje obilježavanja Dana RS-a i 9. januara, kada se slavi pravoslavni praznik Sveti Stefan, kao dan obilježavanja Dana RS-a. Tokom procesa, dodao je, Izetbegović je odustao od ukidanja Dana RS-a, ali je ostao pri zahtjevu da se obilježavanje Dana RS-a 9. januara proglasi neustavnim.

Puhalo naglašava da je nakon toga uslijedila reakcija političara iz RS-a koji su "odlučili da se u narednom periodu raspiše referendum na kojem će se građani RS-a izjasniti o tome da li podržavaju Odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS-a i da li su za to da 9. januar ostane Dan RS-a".

- Na prvi pogled, što je i opće prihvaćeno danas, izgleda kao da su Izetbegović i Ustavni sud BiH svojom odlukom udahnuli novi život Miloradu Dodiku i SNSD-u - kazao je Puhalo.

Međutim, on ističe da se njegova teza razlikuje od "općeprihvaćene" te da smatra da ova situacije dugoročno neće ići u prilog Dodiku i SNSD-u i da će ih oslabiti.

Naime, pojašnjava, narod u RS-u je sve nezadovoljniji jer vlasti u ovom bh. entitetu već dugo nemaju odgovor na svakodnevne probleme prosječnog građanina kao što su nezaposlenost, sve manje novca, prolongirane penzije...

Također, naglašava, harizma Dodika blijedi, a opozicija je sve organiziranija.

- U nemogućnosti da pronađu neko drugo rješenje, vlasti u RS-u su polarizovale društvo pričom o patriotama i izdajnicima, dok se čeka referendum. Naravno, vlasti sebe prikazuju kao patriote, dok se opozicija nastoji prikazati kao izdajnici - kaže Puhalo.

Međutim, ističe da je situacija sada drugačija te da je ta priča "vrlo problematična" jer opozicija prestaje da bude izdajnička nakon što su potpisali zajedničku "izjavu" kojom se odbacuje odluka Ustavnog suda BiH i najavljuje referendum.

Puhalo je mišljenja da će SNSD morati napraviti radikalni zaokret u svojoj politici ili će propasti, jer više ne može nastaviti s potenciranjem priče o patriotama i izdajnicima koja se više neće "primati" u narodu, dok opozicija može zadržati kontinuitet svog nastupa.

- SNSD nema još mnogo toga da ponudi, što već nije ranije ponudio - zaključuje Puhalo, dodajući da opoziciji, koja je sada pokazala da je srpska, ostaje priča o kriminalu i lošoj ekonomskoj situaciji, koja nema veze s BiH, a koju forsiraju već određeno vrijeme.