GLOBUS

Obama traži da Rusija i Turska ublaže napetosti i usmjere se na borbu protiv Islamske države

Američki predsjednik poziva na zajedničko djelovanje

Fena

1.12.2015

U pokušaju da ublaži jaz među ključnim bliskoistočnim akterima, američki predsjednik Barack Obama u utorak je zatražio od Rusije i Turske da ostave po strani napetosti oko obaranja ruskog aviona i usmjere se na prioritet poražavanja radikalne grupe Islamska država.

Obama je tokom sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom potvrdio pravo svoje NATO saveznice na samoodbranu, obećavajući čvrstu američku podršku "turskoj sigurnosti i suverenitetu". On je, ipak, naglasio potrebu da Turska i Rusija "deeskaliraju" međusobne napetosti i ostanu usmjerene na prijetnju koju predstavlja Islamska država i na potrebu rješavanja dugotrajnog sirijskog građanskog rata.   

- Svi imamo zajedničkog neprijatelja. To je ISIL - izjavio je Obama, koristeći akronim za ekstremističku grupu.

Napetosti između Turske i Rusije prerasle su u diplomatsku krizu otkako je Turska oborila ruski avion koji je optužila da je prekršio njen zračni prostor prije dvije sedmice. Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je Turska oborila avion kako bi štitila naftu za koju navodi da je Turska ilegalno uvozi od ISIL-aa - što Turska odliučno odbacuje. Turska insistira da se neće izviniti zbog obaranja aviona, što je navelo Rusiju da uvede nove sankcije Istanbulu.  

Jaz između Turske i Rusije - zemalja koje SAD smatraju ključnim za rješenje sirijske krize - zaprijetilo je podrivanjem Obaminih napora da proširi koaliciju pod američkim vodstvom koja se bori protiv ISIL-a. Islamska država preuzela je odgovornost za pariške napade i obaranje ruskog putničkog aviona u Egiptu. Obama nastoji da pretvori bijes širom Evrope u novonastalu odlučnost u borbi protiv ISIL-a.

Obama pokušava da uvjeri Rusiju da usmjeri svoje zračne udare u Siriji protiv ISIL-a umjesto protiv boraca koji uživaju američku podršku i bore se protiv sirijskog predsjednika Bashara Assada. Dodatno muteći političku sliku, Moskva čvrsto podržava Assada dok SAD i Turska insistiraju da on mora napustiti vlast u okviru političkog reješenja sirijskog građanskog rata.

Sastajući se s Erdoganom na marginama klimatskog samita u Parizu, Obama je izjavio da su SAD veoma zainteresirane za ubrzanje vojnog partnerstva s Turskom. On je također pohvalio Tusku zbog velikodušnog prihvata izbjeglica koji bježe pred nasiljem u Siriji, i kazao je da je Turska osnažila sigurnost duž svoje granice, prenosi AP.