VIJESTI

Brojne zvanice pozdravile 10 godina postojanja Oružanih snaga BiH

Upriličena vojna vježba i postrojavanje vojnika

Autor:A. Nu.

1.12.2015

Oružane snage BiH (OSBiH) danas su obilježile 10. godišnjicu postojanja. Tim povodom u kasarni "Rajlovac" upriličena je vojna vježba i postrojavanje vojnika, a najzasluženijima iz OSBiH i Ministarstva odbrane dodjeljena su u i priznanja.

Svečanosti koja je započela minutom šutnje i odavanjem počasti Arminu Salkiću i Nedeljki Radiću, ubijenim pripadnicima OSBiH u nedavnom terorističkm napadu, prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i tri člana Predsjedništva BiH, predsjedavajući Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, te predstavnici domaćih i vjerskih institucija, Međunarodne zajednice i diplomatskog kora.

Pomoć u poplavama

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Anto Jeleč, kao i ministrica odbrane Marina Pendeš, ovom prilikom istaknuli su da su u protekloj godini OSBiH sve zadatke uradile krajnje profesionalno i odgovorno, počevši od pomoći u civilnim strukturama tokom poplava do zadataka u mirovnim misijama.

General Anto Jeleč podsjetio je na neizmjeran doprinos pripadnika OSBiH tokom prošlogodišnjih poplava, ističući angažman na teritoriji 46 općina širom naše zemlje.

- Dobili smo potvrdu od stanovništva, mi smo bili snage dobra, bili smo spremni onda kada treba civilnom stanovništvu u svim kriznim situacijama, u poplavama, spašavanju unesrećenih kada to nisu mogle uraditi medicinske ustanove-kazao je Jeleč.

On je istakao da kroz svoj uspješan rad OSBiH imaju cilj da ispune sve uvjete kako bi BiH postala punopravan član NATO-a i Evropske unije.

Jubilej povodom 10 godina postojanja posebno je značajnim naglasila ministrica Pendeš čestitajući svim pripadnicima OSBiH ovaj dan, te naglašavajući njihov doprinos u očuvanju BiH kao jedinstvene zemlje.

Izloženi do kraja

Prisutima se obratio i Dragan Čović čestitajući im 10. godišnjicu postojanja.

- Ponosni smo da vas imamo. Vi činite najbolji primjer onoga što smo pokušali uraditi u jednom još uvijek nesavršenom i do kraja neorganiziranom društvu kakva je BiH. Imate vrlo jasan put kada je u pitanju naše nastojanje da postanemo članica EU i NATO saveza. Zbog toga posebno ističem i čini mi zadovoljstvo da u BiH imamo modernu oružanu silu koja može odgovoriti svim zahtjevima kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao i u pružanju pomoći građanima i djelovanju u mirovnim misijama - kazao je Čović te dodao da je osnovni zadatak BiH priključivanje NATO savezu.

Čović je naglasio i da ga veseli prisutnost 34 dame u OSBIH koje su, kako je kazao, na jedan poseban način štitile prava onih koji su najugroženiji, a to su žene i djece.

- Hvala vam što u teškim uvjetima radite tako odgovoran posao, u kojem su dva pripadnika među vama dali svoje živote. Izloženi ste do kraja - dodao je Čović.