VIJESTI

Merhamet donirao 125 tona mesa sirijskim izbjeglicama u Turskoj

Kurbani osigurani tokom ovogodišnje akcije

Redakcija

1.12.2015

Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet doniralo je 125 tona kurbanskog mesa za sirijske izbjeglice koje su utočište našle na području Republike Turske. Riječ je o 7.500 kurbana iz Australije koje je HO Merhamet MDD, u saradnji s Merhametom Australije, osiguralo tokom ovogodišnje akcije „Kurban“.

Kurbansko meso iz Australije brodom je transportovano u pet kontejnera do luke u turskom gradu Mersin, odakle je dopremljeno na pet lokacija u kojima se nalaze izbjeglički kampove u kojima borave sirijske izbjeglice: dva kontejnera u grad Hatay (Hatay Yayladag), te po jedan u gradove Kilis, Gaziantep i Šanliurfa.

Dopremanju kurbanskog mesa za sirijske izbjeglice u Turskoj prisustvovao je generalni sekretar HO Merhamet MDD Sidik Aždahić, a ova velika Merhametova akcija u toj zemlji provedena je uz pomoć AFAD-a i „Crvenog polumjeseca“ Turske, koji su Merhametovi dugogodišnji partneri.

Izuzetnu podršku i nesebičnu pomoć Merhametovoj akciji pružio je i ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj Damir Džanko.

Inače, Merhamet od 2012. godine pomaže sirijske izbjeglice koji su utočište našli u izbjegličkim kampovima u Turskoj. Merhamet je, podsjetimo, 2014. godine, u sličnoj akciji, sirijskim izbjeglicama u Turskoj donirao 121 tonu kurbanskog mesa. Godinu ranije Merhamet je, u zajedničkoj akciji s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, sirijskim izbjeglicama smještenim u kampovima u Šanliurfi i Viranšehiru donirao 14 kontejnera s 280 mašina za pranje rublja i jedan kontejner sa sudoperama. 

- Ove vrijedne donacije Merhamet je osigurao zahvaljujući solidarnosti građana Bosne i Hercegovine koji su, po ko zna koji put, ukazali povjerenje ovoj humanitarnoj organizaciji te donirali kurbane za izbjeglice iz Sirije. Ovim putem im se još jednom zahvaljujemo – izjavio je predsjednik HO Merhamet MDD Hajrudin Šahić.