NOGOMET

Kinezi ulaze u Manchester City

Pregovori trajali šest mjeseci

Fena

1.12.2015

Kineski konzorcij China Media Capital (CMC) dogovorio je kupovinu 13 posto dionica City Football Group (CFG) koja je vlasnik nogometnih klubova Manchester City i New York City.

Pregovori između kineske kompanije i vlasnika Cityja trajali su šest mjeseci, a nakon potpisa ugovora City Football Group vrijedit će 2,7 milijardi eura.

Zanimljivo, dogovor između CMC-a i CFG-a postignut je nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping u sklopu nedavnog posjeta Velikoj Britaniji posjetio trening kamp "građana".

Kineskog predsjednika su u sjedištu Manchester Cityja dočekali britanski premijer David Cameron te predsjednik kluba Khaldoon al Mubarak. Xi Jinping i David Cameron su pritom snimili "selfie" s najvećom zvijezdom kluba argentinskim napadačem Sergiom Aguerom.

"Nogomet je najpopularniji sport na svijetu, pa tako i u Kini. Ovaj posao će stvoriti platformu za rast klubova u CFG grupi, ali i razvoj kineske nogometne industrije. Naši novi partneri imaju nevjerojatan učinak u stvaranju dodatne vrijednosti," kazao je predsjednik kluba Khaldoon Al Mubarak.

Manchester City je 2008. godine kupio šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan i od tada se klub proširio i stvorio City Football Group, koja uključuje i klubove New York City, Melbourne City i Yokohama F. Marinos.