VIJESTI

MJEŠTANI VOGOŠĆE OGORČENI Most opasan po život, otvoren šaht ugrožava sigurnost građana

Obećanja niko ne ispunjava

Es. M.

1.12.2015

Mještani Vogošće ogorčeni su na nadležne u ovoj općini zbog neriješenih problema u saobraćajnoj komunikaciji, praznih obećanja i neadikvatnih i prevaziđenih rješenja u 21. vijeku.

Duže vrijeme opasnost predstavlja otvoreni šaht u vogošćanskoj ulici Izeta Delića, koji prijeti da ugrozi sigurnost učesnika u saobraćaju i pješaka, a naoročito noću.

ulica-izeta-delica-2

Otvoren šaht ugrožava sigurnost (Foto: E. Muračević)

Građani su se u više navrata obraćali nadležnima u općini Vogošća no adekvatne reakcije, nema.

Sljedeći problem je improvizoivani most kojim su mještani ove ulice prelazili s jedne na drugu stranu rijeke Vogošće, zbog posla i obrađivanja svojih imanja. Most je toliko dotrajao da svakog časa prijeti da se uruši.

- Što se nas mještana tiče mogli bi reći da i nemamo više potrebe prelazit preko rijeke. Naša manja sa druge strne rijeke su izuzeta i na njima je u toku izgradnja nove industrijske zone u kojoj trenutno radi oko 450 radnika. Oni svakodnevno, prečicom, iz ulice Izeta Delića do svojih radnh mjesta prelaze preko ovog improvizovanog mosta na kojem nema nikakve zaštitne ograde i koji svakog časa može da se sruši - kazao je Hasan Delić.

precica-do-nove-industrijske-zone-5

Improvizovani most do industrujske zone (Foto: E. Muračević)

Šperploče na mostu nisu adekvatno pričvršćene i svakog časa neko može da propadne.

- Bilo bi dobro kada bi nadležni u općini Vogošća na ovom prostoru malo uredli nekoliko stotina metara puta i ovaj pješački most. Ukoliko se on uruši radnici nove industrijske zone, od autobuskog stajališta do svojih radnih mjesta, morali bi pješačiti dva-tri kilometra.

Problem imaju i oni koji iz vogošćanske ulice Igmanska, preko željezničkog industrijskog kolovoza, ulicom Rosulje žele doći do pravoslavnog groblja. Oni to teško mogu učiniti, a da ne skvase obuću. Zbog neadekvatno rješenog pitanja odvodnje oborinskih  voda u ovoj ulici do broja 4 stvara se lokva koju je teško prelaziti bez odgovarajuće obuće na nogama.

ulica-rosulje-3

Bez dubokih čizama nema prolaska kroz ovu ulicu (Foto: E. Muračević)

- Dugo vremena žive obećanja nadležnih da će ovaj problem riješiti. Obećanja pljušte pred izbore. No, izbori prođu a voda na sred puta i dalje ostaje - kazao je Žarko Stevanović.