BIH

PREDSTAVNIČKI DOM PFBiH Zasjedanje ljutito napustio Salmir Kaplan, krivo mu što se ne može potući!

Sjednica u Sarajevu

A. Du.

1.12.2015

19:20 Nakon četvrte sjednice započela je i peta sjednica na kojoj je premijer Fadil Novalić predstavio Nacrt budžeta za 2015. godinu. Međutim, nakon toga zasjedanje je prekinuto te će biti nastavljeno sutra.

Novalić je rekao da budžet iznosi 2,5 milijarde KM. On je ukratko naveo da se popravlja situacija u budžetu, a posebno je podcrtao je planiranih 50 miliona KM za program prvog zapošljavanja i samozapošljavanja za narednu godinu od kojih treba biti otvoreno između 8.000 i 10.000 novih radnih mjesta. 

18:14 Nastavljena je sjednica Predstavničkog doma. Prijedlog predsjednika Kluba SBB-a Nasira Beganovića da se  glasa o informaciji o stanju sigurnosti FBiH, koju je prezentirao ministar Aljoša Čampara, nije dobio podršku. Za ovaj prijedlog glasala su 23 poslanika, 24 su bila suzdržana, a 33 protiv.

16:37 Predsjedavajući Mušić zakazao je pauzu do 17.30 sati.

16:30 Rasprava o stanju sigurnosti je nakon skoro pet sati okončana. Šef Kluba SBB-a Nasir Beganović zatražio da se Predstavnički dom izjasni o informaciji o stanju o sigurnosti jer tako, kaže, poslanici mogu artikuirati svoj stav o ovoj veoma značajnoj temi.

Nakon toga je za govornicom izašao ministar Aljoša Čampara kazavši da je zadovoljan diskusijom svih zastupnika, te će, kaže, biti iskorištena sva dobronamjerna diskusija za sačinjavanja izvještaja.

- Dok god postoji izvršenje bilo kojeg krivičnog djela ne mogu biti zadovoljan sa sigurnosnom situacijom. Na svakoj sjednici spreman sam iznositi izvještaj o sigurnosnoj situaciji na zahtjev Parlamenta – kazao je on.

Pravdajući se o tome zbog čega nije govorio o slučajevima u Salakovcu i u Zavidovićima, rekao je da nije bilo vremena da sve to obuhvati.

- Izvještaj je takav kakav je. On se ne može frizirati. To je ono što mi dobijemo. Ja se rukovodim Ustavom i zakonom. Neki mediji misle da ću se ja prepasti i reći da to nije tačno što piše u izvještaju. Govorim da je sve tačno što tamo piše – kazao je on.

15:57 Poslanik SDA Salmir Kaplan potpuno je izgubio živce nakon što mu je replicirao poslanik SBB-a Munib Jusufović. Nakon toga je ustao i izrevoltirano napustio zasjedanje Parlamenta, uprkos činjenici da su ga u ovoj namjeri pokušale zaustaviti njegove kolege iz kluba.

Izlazeći iz sale dobacio je nekoliko pogrdnih riječi Jusufoviću, pri čemu je, odgovarajući na opaske pojedinih parlamentaraca zbog čega se tako ponaša rekao "zašto se ne mogu potući, kada mogu i ovi u Bugarskom parlamentu".

15:52 Reagirajući na izlaganje SDA-ovog poslanika Salmira Kaplana koji je kritiziao Klub SBB-a zbog zahtjeva za smjenom ministra Čampare, poslanik SBB-a Munib Jusufović je prvo kazao kako nije do sada imao priliku da mu replicira jer se, kako kaže, Parlamentu nije ni obraćao kao zastupnik.

- Imam osjećaj da ti još živiš u koži ministra. Kada god neko spominje ostavku ministra, ti se ospeš. U kojem svijetu živiš – upitao ga je Jusufović.

15:45 Još traje diskusija u Predstavničkom domu o izvještaju o stanju sigurnosti u FBiH.

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović rekao je da oni koji u sistemu sigurnosti rade, posebno kada je riječ o terorizmu, moraju biti profesionalci, odgovorni i stručni. Naveo je da se ne može sva odgovornost prebaciti na FMUP, već i na druge institucije. Informaciju ministra Čampare ocijenio je dobrom i korektnom.

15:00 Poslanica SBB-a Zana Marjanović podsjetila je ministra na nadležnosti FUP-a citirajući federalni zakon u kojem stoji da je ovaj nivo nadležan i za krivično djelo terorizam.

- U izvještaju nisu analizirana djela koji se odnose na terorizam niti na podstrekivanje na terorizam. Ovi podaci ne oslikavaju stvarno stanje u FBiH – istakla je Marjanović.

Poslanik SBB-a Faruk Ćupina rekao je kako se ne može govoriti da je sigurnosna situacija u Federaciji zadovoljavajuća.

sjednica-f-parlament-decembar15-h-k-16

Kome je sigurnosna situacija zadovoljavajuća?

14:30 U momentu dok zastupnici raspravljaju o izvještaju o sigurnosti u FBiH ministar Aljoša Čampara je izašao iz sale Parlamenta, ne zna se da li privremeno, a što je izazvalo čuđenje kod parlamentaraca.

Ubrzo potom, ministar FUP-a vratio se u salu.

14:25 Poslanik HDZ-a BiH Oliver Radoš poručio je ministru Čampari "nisam čuo da ste spomenuli napad na generala Ante Jeleča niti napad na policijsku stanicu u Zavidovićima".

Slavica Josipović iz Kluba HNS-a upitala je "ko to nije zabrinut kada su se desili napadi".

- Ja sam samo čula dvije ohrabrujuće poruke, jedna je od Pape Franje, a druga od reisa Husein ef. Kavazovića – istakla je ona.

13:44 Dževad Hodžić iz Kluba SDA kazao je da je sasvim razumljivo "da smo svi osjetljivi i zainteresirani za ovo pitanje".

- Ali u raspravama ne bi smo trebali miješati pitanje terorizma sa informacijom o stanju sigurnosti u prvih šest mjeseci. To su dva različita područja i imaju razlitičiti karakter i Ministarstvo nema isti obim odgovornosti kada je u pitanju terorizam. Ne bismo trebali nastupati tako da ovo politiziramo i da to koristimo za međusobna stranačka nadmetanja i obračunovanja – kazao je on.

Istakao je, pak, da "naravno da ima i zabrinjavajućih pokazatelja".

13:36 Poslanik Naše stranke Dennis Gratz je rekao da je Čamparina informacija o stanju sigurnosti predmet osnovanih kritika.

- Podaci su predstavljeni tako da se stječe dojam da je kriminalitet u opadanju, a da je sigurnosna situacija dobra. Ako se on pogleda detaljnije vidi se da su u porastu teška krivična djela, te da to dovodi do osjećaja nesigurnosti kod građana – izjavio je on.

13:30 Poslanik SBB-a Munib Jusufović je ocijenio da je evidentno kako se radi o povećanju krivičnih djela po grupama.

- Izjava ministra je da je stanje zadovoljavajuće!? Ako ćemo takav stav donositi na osnovu nekih friziranih statističkih pokazatelja onda ne znam... Ne mogu se krivična djela terorizma kvalificirati kao saobraćajni prekršaj. Čitava godina je krizna ili kritična po mnogo čemu. Nije više problem je li ministar podnio izvještaj ili ne, postavlja se pitanje digniteta ovog Doma. Ja više ne prihvatam da budem ponižen ni od jednog ministra, ni od jedne Vlade – kazao je Jusufović.

On je kazao kako "zemlja gori, vanredna je situacija, a Kolegij zaključuje da se o stanju sigurnosti ne treba govoriti".

13:25 Zastupnica DF-a Suzana Galić Franjka osvrnula se na slučaj Ante Niče koji je ubio majku i sestru.

- Ovaj primjer jasno pokazuje kako su sve relevantne institucije zakazale. Niti će ko od odgovornih odgovarati, niti će ko biti sankcioniran. Šalje se poruka da će počinitielji kaznenih djela biti nagrađeni – istakla je ona.

sjednica-f-parlament-decembar15-h-k-18

Da li se građani osjećaju sigurnije?

13:20 Predsjednik Kluba SDP-a Elvir Karajbić također je kritizirao izvještaj. Rekao je da je itekako narušena sigurnosna situacija u FBiH.

- Korupcija je porasla za 45 posto, privredni kriminal za 20 posto, ubistva za 22 posto, silovanja za 21 posto, neovlaštena proizvodnja i promet druga od 7,6 posto, a povratnici u činjenju tih djela su 283 lica. Porasla su i krivična djela protiv spolne slobode za 50 posto. Krivičnim djelima terorizam se bavite u tri reda. Da li se iko bavio prevencijom? Za šest mjeseci smo imali 109 ubistava. Trebamo se baviti stanjem nesigurnosti u FBiH, a ne sigurnosti – kazao je on.

13:17 Predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović oštro je kritizirao izvještaj, te ministra Čamparu.

- Da li to znači da je Federacija sigurnija danas? Da li se građani osjećaju sigurnije? Na ta pitanja nisam dobio odgovor. Glavno što nisam čuo jeste pitanje odgovornosti. Da li se neko odgovorno osjeća za ovo stanje? Ovo su podaci kantonalnih MUP-ova. A gdje je tu FUP? Da li je sve ovo što imamo danas rezultat povećanja nabavka vatrenog oružja? Uvaženi ministar nije spomenuo koliko je auta planulo u Sarajevu. Trebamo li možda formirati narodnu miliciju ili građanske straže da bi poboljšali sigurnost u FBiH? Ovaj izvještaj je, blago rečeno, neozbiljan. Ja da sam na vašem mjestu, ja bih podnio ostavku iz odgovornosti prema građanima FBiH. Nemojte misliti da to tražim jer niste iz moje političke opcije. Da ste iz SBB-a ja bih to isto tražio – rekao je on.

13:05 U svom daljem izlaganju, ministar Čampara iznio je informacije o stanju sigurnosti u prvih šest, a dijelom i za prvih devet mjeseci ove godine. Ocijenio je da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće.

- Evidentirano je ukupno 2.174  krivičnih djela, a taj broj je u odnosu na godinu ranije smanjen za 13 posto. Bilo je 414 krivičnih djela protiv života što je manje za 19. Povećan broj ubistava i to za dva krivična djela ubistva. Ravjetljena su tri ubistva, a ostalo je nerasvjetljeno jedno ubistvo u Sarajevu, a to je SIPA-a preuzela. Došlo do smanjenja napada na ovlaštena službena lica. Povećan je broj saobraćajnih nesreća za 882 – rekao je on.

13:00 Ministar Čampara je istakao kako se nada da će biti donesena odluka o koordinacionom tijelu koji će uvezati sve policijske strukture.

- Mi smo dio globalne koalicije u borbi protiv terorizma. Stvari moramo nazvati pravim imenoom, ne možemo ih gurati pod tepih. Ovo treba ozbiljno shvatiti. Moraju se uključiti sve strukture, ne samo policijske agencije. Bilo je govora da na području FBiH postoje određena naselja gdje ne djeluje pravna država i gdje policija nije u stanju da uđe, ali ja odgovorno tvrdim da ne postoje ta mjesta – rekao je on.

Iznio je informaciju o Gornjoj Maoči, kazavši:

- Dobili smo informaciju od komesara policije TK. U njoj stoji da su upućene 93 policijske patrole u roku od 90 dana. O čemu su sačinjeni izvještaji njih 50 koji se odnose na lica nastanjena u Gornjoj Maoči. Svi podaci su dostavljeni relevantnim agencijama kao i OSA-i. Na tom području živi oko 40 odraslih osoba, te oko 50 djece. Tu funkcionira Osnovna škola Podorašje. Dakle, želim da naglasim da država funkcionira na svakom pedlju FBiH. Naravno da imam pojava ljudi koji ne žive na tradicionalan način poznat ovdje, ali nadležne policijske agencije rade svoj posao – kazao je on.

12:50 Ministar Aljoša Čampara je rekao da je imao mogućnost da povuče ovu tačke, ali da to ipak nije uradio. 

- Meni je žao što u 12. mjesecu raspravljamo o ovoj informaciji. Na našoj web-stranci svakako imamo informaciju i o devet mjeseci – kazao je on.

Nakon toga je konstatirao šta se desilo u Rajlovcu tokom terorističkog napada na dva vojnika Oružanih snaga BiH.

campara

Ministar Čampara se obraća poslanicima (Foto: A. Dučić)

- Tužilaštvo vodi istragu i blagovremeno će vas obavijestiti. Mogu samo reći da su te noći izašle sve policijske agencije na lice mjesta. Kao što sam rekao, istraga je u toku. Naravno, treba vidjeti same motive, kako je nabavljena municija, s kim je kontaktirao. Postoje razne informacije, ali mislim da same policijske strukture i tužilaštvo treba da daju sud. Molili smo građane da budu strpljivi i smireni – kazao je on.

12:45 Završene su konsultacije predsjedavajućeg Mušića sa šefovima klubova. On je rekao kako je dogovoreno da se informacija o sigurnosti u FBiH ipak tretira te da ostane na dnevnom redu.

12:40 Ministar Čampara je rekao da je i danas spreman da podijeli saznanja vezano za posljednje događaje, nakon čega je Mušić dao petominutnu pauzu i pozvao predsjednike klubova na kosultacije.

12:35 Predsjedavajući Mušić je na početku tačke dnevnog reda o sigurnosnoj situaciji u FBiH rekao da je Kolegij razmatrao tačku o stanju sigurnosti, te je dodao:

- S obzirom da se u međuvremenu ukupna sigurnosna situacija i novi događaji pojavili, kolegij je bio stava da se informacija dopuni s ukupnim spoznajama i detaljima, te da se predlože vrlo kvalitetni zaključci i mjere koji bi trebali da usvajamo.

12:20 Zastupnici u okviru diskusije o informaciji o aktivostima na sanaciji posljedica prirodne nesreće imaju mnogo prigovora na to kako su se s nivoa Vlade FBiH u prošlom mandatu, koju je predvodio Nermin Nikšić, dijelila sredstva, a još više kako su implementirana. Mnogo kritika ispoljeno je i na rad Federalnog fonda za pomoć područjima stradalih od nesreća, koji je ustavovila Nikšićeva vlada i na njegovo čelo postavila SDP-ovog čovjeka Jasmina Jaganjca.

11:40 Predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić naložio je nakon poslaničkih pitanja postavljenih u okviru 5. sjednice, da se nastavi s ranije prekinutom 4. sjednicom dnevnog reda, tačnije o s Informacijom o poduzetim aktivnostima Vlade FBiH, federalnih ministarstava, federalnih uprava i federalnih upravnih organizacija na saniranju posljedica prirodne nesreće u  FBiH za period maj - avgust 2014. godine. Na dnevnom redu ove sedmice je stanje Informacija o sigurnosti na području FBiH za period januar - juni 2015. godine.

11:00 U toku su zastupnička pitanja. Očekuje se da će biti i rasprave o sigurnosnoj situaciji u FBiH. Tako nešto najavila je ii zastupnica HNS-a Slavica Josipović. Na sjednici je prisutan i ministar FMUP-a Aljoša Čampara.

10:43 Počela je sjednica Predstavničkog doma Federalnog Parlamenta na kojoj se očekuje usvajanje nacrta budžeta za 2016. godinu. Nacrt budžeta iznosi 2,5 milijardi KM, što je za 185,4 miliona KM više od prošlogodišnjeg. Njegova najvažnija razvojna komponenta odnosi se na budžetsku stavku od 50 miliona KM i program prvog zapošljavanja i samozapošljavanja.

protest-ispred-parlamenta

Protesti nevladinih organizacija ispred zgrade parlamenta

Također, na sjednici su i izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Inače, ispred zgrade Parlamenta danas su se okupili predstavnici nevladinih organizacija "Medica" Zenica, Sarajevskog otvorenog centra, Vive žene i ostali aktivisti za prava žena koji one podržavaju izmjene i ovog Zakona jer se, tvrde, njima predviđaju da se sigurne kuće za zabrinjavanje žrtava nasilja u porodici osnivaju isključivo kao
ustanove.

Njihov prijedlog je da se u ovaj Nacrt doda još jedan član, koji će omogućiti nevladinim organizacijama, koje vode sigurne kuće da također mogu aplicirati federalnom ministarstvu rada i socijalne politike kako bi dobili rješenje kojim bi bili uvedeni u registar sigurnih kuća.