VIJESTI

Šef Misije IOM-a u posjeti GPBiH

Razgovori o novim projektima

Redakcija

1.12.2015

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić i zamjenik direktora GPBiH Zijad Srabović jučer su se sastali sa subregionalnim koordinatorom za Zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i šefom Misije u BiH Gianlucom Roccom.

Na sastanku je razgovarano o novom IOM-ovom projektu čiji je cilj jačanje kapaciteta Zajedničkog centra za analizu rizika u kojem participira i GPBiH. Projekat koji finansira Vlada Velike Britanije, bazirat će se na jačanju kapaciteta u analizi rizika u segmentu borbe protiv krijumčarenja. Planirano je da se  realizira do kraja marta 2016. godine.

Na sastanku je razgovarano i o drugom projektu IOM-a  "Izgradnja kapaciteta i jačanje saradnje između agencija za sprovođenje zakona Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Republike Srbije" čija je realizacija predviđena do kraja 2016. godine. Podsjećamo na to da su u sklopu ovog projekta krajem septembra 2015. godine GPBiH donirana tri službena plovila za nadzor plave granice.