GLOBUS

TEŠKE OPTUŽBE Rusija u bombardovanju Sirije koristi i hemijsko oružje?

Šokantne fotografije

(Al. Ti.)

1.12.2015

Iz Sirije stižu brojna izvješća koja tvrde da Rusija baca smrtonosni bijeli fosfor na civile u sjeverozapadnom dijelu zemlje gdje se vode žestoke borbe protiv Islamske države.

Hemijsko oružje zabranjeno je temeljem Ženevske konvencije jer je vrlo toksično te dovodi do oštećenja organa, propadanja tkiva, a nerijetko i smrti. Bijeli fosfor vojske koriste za noćno osvjetljavanje meta ili kao dimnu zavjesu.

Šokantne fotografije objavljene na Twitteru #Raqqa #warcrimes pokazuju nebo koje je prekriveno smrtonosnom hemikalijom, a koja poput kiše pada na Raqqu, jednu od najvećih utvrdđenja Islamske države.

sirija-1

Svjedoci potvrdili kako su civili pretrpjeli strašne povrede

Svjedoci tvrde kako su 13. novembra deseci civila pretrpjeli strašne povrede nakon napada bijelim fosforom.

'Znamo da se radi o fosforu jer je cijelo nebo bilo osvijetljeno, a kada se spustio sve se zapalilo', kazao je Ahmed iz Idliba a prenosi Daily Mail.

Kazao je kako su sela koja su napali Rusi bila puna civila a da je prvi vojni punkt Islamske države bio udaljen 60 kilometara.

Prema izvještaju Sirijskog opservatorija za ljudska prava, od uključivanja Rusije u rat u Siriji poginulo je 1500 osoba od čega su trećina - civili.