BIH

ORUŽANE SNAGE BIH: Deset godina u službi mira

Čuvari bh. državnosti

A. Nu.

1.12.2015

Oružane snage (OS) Bosne i Hercegovine danas obilježavaju desetu godišnjicu postojanja. Tim povodom, u Domu OSBiH u Sarajevu jučer je upriličena svečanost na kojoj je, predstavljanjem uspješno provedenih akcija i pružanja pomoći u najtežim situacijama, demonstrirana snaga vojne sile naše zemlje. 

Zajedničko djelovanje

Generalpukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, i ministrica odbrane Marina Pendeš istakli su da su Oružane snage BiH najuspješniji projekt od Dejtona do danas, pojašnjavajući da je ova institucija, koja je nastala 1. decembra 2006. transformacijom entitetskih vojski, bivše Vojske FBiH i bivše Vojske RS, i danas primjer uspješnog zajedničkog rada i prevazilaženja međusobnih barijera.

- Oružane snage oličenje su BiH kakvu želimo. Zastupljena su sva tri naroda i različiti interesi koji, ipak, imaju uspješno zajedničko djelovanje - kazala je Pendeš. 

Jeleč je podsjetio da su pripadnici OSBiH u protekloj godini sve zadatke uradili profesionalno i odgovorno, počevši od pomoći bh. građanima tokom poplava do zadataka u mirovnim misijama. Podsjetio je i na pružanje pomoći za vrijeme elementarnih nepogoda koje su u februaru 2012. godine zadesile našu zemlju. 

- Dobili smo potvrdu od stanovništva, mi smo bili snage dobra, bili smo spremni onda kada treba civilnom stanovništvu u svim kriznim situacijama, u poplavama, spašavanju unesrećenih kada to nisu mogle uraditi medicinske ustanove - kazao je Jeleč.

Nemjerljiv doprinos pružili su i u distribuiranju hrane mještanima čija su dobra i imovina stradali u poplavama. 

- Ove godine pomogli smo i obnovili dva mosta u općini Derventa. Sudjelovali smo i u gašenju požara. Ponosni smo na rezultate koje smo postigli i na vojnike koji rade za dobrobit BiH i mira u svijetu - naglasio je Jeleč. 

Istaknuto je i da su OSBiH napravile prepoznatljiv imidž učestvujući u misijama uspostavljanja i očuvanja mira u svijetu.

Faktor jedinstva

Pendeš je podsjetila da 10. godišnjicu postojanja OSBiH obilježavaju tragično zbog stradanja dvojice vojnika koji su ubijeni u blizini kasarne u Rajlovcu, gdje će danas biti održana centralna manifestacija povodom Dana OSBiH. Pendeš je kazala da će MOBiH iznijeti prijedlog mjera protiv terorističkih prijetnji i napada. 

- Kada govorimo o terorizmu, moram naglasiti da on nema vjeru ni naciju, to je opće zlo s kojim se svijet susreće. Oružane snage BiH jedan su od faktora jedinstva, bez obzira na to što postoji nacionalna različitost - zaključila je Pendeš te dodala kako od Predsjedništva BiH očekuje da do kraja godine usvoji dokument naziva "Pregled odbrane", u kojem će se nalaziti detaljni okviri o djelovanju OSBiH.

Kasarna "Aerodrom Dubrave" 

U kasarni "Aerodrom Dubrave" kod Tuzle jučer je obilježen deseti rođendan OSBiH, ujedno rođendan i 5. pješadijske brigade OSBiH. 

- Mi smo bili u prilici često puta čuti da je formiranje OSBiH najbolji primjer mogućeg provođenja reformskih procesa. Izvršenje povjerene misije naš je imperativ - istakao je načelnik štaba 5. pješadijske brigade brigadir Nebojša Đ. Vojaković.

E. Sk.

  • 1.500 vojnika tokom poplava bilo raspoređeno na terenu 
  • 8.669 građana spašeno od poplava, kao i više od 100 grla stoke
  • 3.628 civila, od kojih 30 posto djece, bilo smješteno u šest kasarni OSBiH
  • 1.044 tone različite humanitarne pomoći i 9 tona flaširane vode dostavljeno stanovništvu