GLOBUS

GRAD DUHOVA Sharm el Sheikh, nekadašnji biser, proživljava najteže dane

Nekada jedna od najposjećenijih turističkih destinacija na svijetu

(Al. Ti.)

1.12.2015

Egipatski turizam proživljava teške dane. Nakon Arapskog proljeća 2011. broj turista je sa 15 miliona godišnje pao prošle godine na devet miliona, no od kada su teroristi Islamske države srušili ruski avion nad Sinajskim poluotokom situacija se još dodatno pogoršala.

Podsjetimo, avion ruske tvrtke Metrojet koji je prevozio turiste iz Rusije, srušen je 20-ak minuta nakon polijetanja iz najpoznatijeg egipatskog odmarališta Sharm el Sheikh.

Iako su egipatske vlasti danima negirale takav scenarij, jer primjerice kvar na avionu nije opasnost za turizam za razliku od terorističkih napada, na kraju je potvrđeno da je u avionu bila postavljena bomba. Rusija je obustavila letove za egipatska odmarališta, kao i neke druge kompanije poput British Airwaysa i easyJeta, a mnoge zemlje upozorile su svoje državljane da ne putuju u Egipat.

Napuštene plaže, nedovršeni hoteli, prazne ceste danas su slika egipatskih turističkih bisera koji su nekada vrvjeli posjetiteljima i donosili ovoj zemlji milijarde dolara zarade.

Kako izgledaju, devet su mjeseci istraživali slobodni fotografi, bračni par Andrea i Magda koji su boravili na području Sinaja, u Sharm el Sheikhu i Nuweibai