VIJESTI

Podignuta optužnica protiv Sefera Derviševića zbog ratnog zločina

Tužilaštvo BiH

Redakcija

1.12.2015

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Sefera Derviševića (52) rođenog u Cazinu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, između pripadnika 5. korpusa Armije R BiH i Narodne odbrane AP Zapadna Bosna, u svojstvu pripadnika 517. brigade 5. korpusa A RBiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i  Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je tokom mjeseca avgusta 1995. godine, mučio, fizički i psihički teško zlostavljao i mučio na ponižavajuće načine civile, uglavnom žene i osobe starije životne dobi, čiji su članovi obitelji bili pristalice AP Zapadna Bosna.

U optužnici se navodi da je optuženi tukao civile gumenom palicom, vezao ih za automobili te ih tjerao da kao zaprega vuku automobil, mučio i nanosio im teške fizičke ozlijede.  

Optuženi se tereti da je kršeći pravila međunarodnog prava, za vrijeme rata i oružanog sukoba, upotrebom sile i prijetnje, namjerno nanosio civilima snažan tjelesni i duševni bol i patnju, čime je počinio kazneno djelo-Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.