REGION

Čepurin: OSCE da ocijeni da je Ankara izvršila agresiju

Ambasador Rusije u Srbiji

Srna

1.12.2015

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da od ministarskog savjeta OSCE-a, koji će biti održan u Beogradu, očekuje da ocijeni da je Turska izvršila agresiju obaranjem ruskog aviona u Siriji.

On je istakao da je angažman ruskih snaga u Siriji u skladu sa međunarodnim pravom.

- Želim da istaknem da ruski avion SU-24 ni u jednom trenutku nije ugrožavao sigurnost Turske. Što se tiče OSCE-a, nadam se principijelnoj ocjeni da je Ankara de fakto izvršila akt agresije - rekao je Čepurin za "Politiku".

On je naveo da je svima jasno da je Ankara, obaranjem ruskog aviona na teritoriji Sirije, "udarila s leđa" one koji su realno počeli da se bore protiv takozvane "Islamske države".

- Jer, Rusija, vodeći borbu protiv islamskih terorista u Siriji, de fakto brani one zemlje na koje se ova zaraza širi - dodao je Čepurin.

On je podsjetio da je riječ o globalnoj prijetnji, ali i prijetnji Evropi, zemljama u kojima živi znatan broj doseljenika iz sjeverne Afrike i sa Bliskog istoka, tranzitnim zemljama, kao i zemljama u kojima se regrutuju teroristi.

Čepurin je rekao da nije čuo jasnu ocjenu da su takvi napadi kao što je incident sa avionom nedopustivi, niti garancije za budućnost, ni od Ankare, ni od Brisela.

On je ocijenio da će promjena u ekonomskim odnosima Rusije i Turske, nakon incidenta sa avionom, imati pozitivan uticaj na jačanje ekonomske saradnje sa tradicionalnim prijateljima Rusije, uključujući i Srbiju.

- Otvaraju se dodatne mogućnosti na ruskom tržištu u oblasti građevinarstva, proizvodnje i isporuke prehrambenih namirnica, turizma. Važno je bez odgađanja stvoriti efikasne mehanizme za takvu saradnju - rekao je Čepurin.

Govoreći o protivljenju Rusije ulasku Srbije u NATO, on je naveo da pod krovom NATO Amerikanci pokušavaju da sakupe zemlje da bi sa njima dijelile i prijetnje, vezane za afere, koje se sve češće realizuju širom svijeta.

- Zašto bi Srbija `prijetila` Rusiji, zašto bi preuzimala na sebe ozbiljne rizike zbog nečijih geopolitičkih i po pravilu veoma koristoljubivih interesa? Prijatelji su oni koji pomažu u zaštiti vaših interesa - rekao je Čepurin.