VIJESTI

SARAJEVO Bomba iz Buća Potoka teška 250 kilograma izmještena na sigurnu lokaciju

Federalna uprava Civillne zaštite

Mi. K.

1.12.2015

U sarajevskom naselju Buča potok, pola sata poslije ponoći pronađena je zaostala aviobomba, iz Drugog svjetskog rata. Otkrili su je radnici firme Euroasfalt, koji rade na izgradnji kružnog toka u ovom dijelu grada. Radnici su pozvali pripadnike Federalne uprave civilne zaštite da izađu na teren.

"Ranije smo već upozorili izvođače svih radova uz pruge da postoji mogućnost da se nađe jedno takvo neeksplodirano ubojno sredstvo zaostalo iz Drugog svjetskog rata. Utvrdili smo da je riječ o aviobombi engleske proizvodnje teškoj blizu 250 kilograma sa nekih 100 kilograma eksploziva", kazao za „Avazov“ portal je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

bomba

Izmještanje aviobombe

Prema njegovim riječima oko sat i po nakon ponoći počele su pripreme i aktivnosti za izmještanje avio bombe i jutros oko četiri sata uspješno je izmještena  na sigurnu lokaciju gdje će za jedno dva ili tri dana biti uništena.

- U aktivnostima su nam pomogli i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, radnici firme koji su izvodili radove, Hitna pomoć, te Civilna zaštita Novog Grada. U vrijeme uklanjanja bombe bio je obustavljen saobraćaj, kazao je na kraju Solak.