KOLUMNE

Naša snaga

Komentar dana

Faruk VELE

1.12.2015

Rijetke su, u slici opće destrukcije vrijednosti koje čine temelj naše države i njenog aparata, one institucije koje zaista mogu biti naš ponos. Takve, uprkos brojnim izazovima, danas su Oružane snage (OS) Bosne i Hercegovine, koje ovog 1. decembra obilježavaju svoju desetu godišnjicu. 

Uz snažnu podršku NATO-a, OSBiH su tokom protekle decenije, od tri zaraćene vojske i 400.000 pripadnika, izrasle u "silu za 21. stoljeće" sa 10.000 profesionalnih, dobro obučenih i obrazovanih profesionalnih vojnika. 

Tako su ilustrirali da i reforme u BiH mogu dati plodonosne rezultate kada se uistinu provode, kada se njima ne maše tek da bi bile pokriće za nastavak kriminala, korupcije, nepotizma i nereda u novom pakovanju i pod vodstvom podobnih, kako je to često bivalo do sada s našim reformskim procesima.

Naša snaga, ti istinski patrioti u OSBiH, primjer su kako se može služiti zajedničkoj nam domovini, svim njenim građanima, a da se istovremeno ne gubi ponos ili tradicija naših naroda. Pa ipak, iz njihovih redova nisu dolazili pozivi na mržnju, razdor i destrukciju, oni su radili na dobrobit svih.

Bosna i Hercegovina zato danas s punim uvjerenjem može računati na svoje vojnike, što su oni spremno pokazali i tokom prošlogodišnjih poplava, tokom ogromnih snježnih nanosa 2012., u sezonama požara i drugih katastrofa. Uostalom, o tome najbolje mogu govoriti hiljade onih kojih su spašavali. Ti momci s ponosom su nosili zastavu države BiH u mirovnim misijama diljem svijeta, donoseći kući samo pohvale i odlikovanja. 

Nije iznenađujuće da su se upravo Oružane snage BiH nedavno našle na udaru terorista, ali i drugih koji ne žele dobro ovoj državi, kojima smetaju naša država i njena sloboda, a čiji su garant i OSBiH.

Zato je obaveza bh. vlasti, onih koji su ponijeli zastavu reformi, da sve snage usmjere ka ispunjavanju važnih uvjeta i povedu BiH u NATO, gdje naši vojnici po svojim sposobnostima odavno imaju poštovano mjesto. Gospodo generali, oficiri i podoficiri, gospodo vojnici, čestitamo vam Dan OSBiH!