GLOBUS

TURSKA Zaustavljeno oko 1.300 imigranata, veći broj krijumčara uhapšeno

Na sjeverozapadu zemlje

Fena

30.11.2015

Turske vlasti su zaustavile danas na sjeverozapadu zemlje ukupno 1.300 imigranata koji su planirali preći Egejsko more i naći se na grčkim otocima, a jedan broj krijumčara je pritvoren, objavila je agencija Dogan, a prenio Le Figaro.

Ova operacija policije se događa dan nakon što su u Briselu zaključili sporazum lideri zemalja Evropske unije (EU) i turski premijer Ahmet Davutoglu, kako bi pokušali zaustaviti priliv imigranata. Snage reda su djelovale na osam raznih lokacija u pokrajini Canakkale, jednom od glavnih tačaka odlaska imigranata prema otoku Lesbosu. Osim imigranata Sirijaca, Afganistanaca, Iračana i Iranaca, u pritvor su smještena i tri krijumčara, a zaplijenjena su tri broda, šest motora, čamac i šest pištolja, prema Doganu.

Na plaži je pronađeno tijelo jednog imigranta, dodala je agencija. Od početka godine, više od 650.000 imigranata, uglavnom sirijskih izbjeglica je morskim putem sa turskih obala stiglo na grčke otoke, saopćio je UN. U istom periodu, više od 500 ih se utopilo, od kojih je veliki broj djece, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).

“Akcioni plan”, potpisan u nedjelju predviđa uplatu od strane EU-a pomoć od tri milijarde eura Turskoj, koja je sama primila 2,2 miliona sirijskih izbjeglica, u zamjenu za bolju kontrolu granica i saradnju u borbi protiv krijumčara koji operiraju sa svojih obala. Ankara je dobila u zamjenu ubrzanje pregovora koji su u toku da bi se olakšala podjela viza za Evropu.