GLOBUS

ČEKA NAS KATASTROFA Stručnjaci najavljuju zabrinjavajući porast globalne temperature!

U Parizu počeo summit o klimatskim promjenama

Autor:(D. K.)

30.11.2015

U Parizu je u toku ključna UN-ova konferencija usmjerena prema dogovoru o novom globalnom pristupu sve većim klimatskim promjenama. Pregovarači iz 195 zemalja pokušat će postići dogovor unutar dvije naredne sedmice, koji bi bio usmjeren smanjivanju emisije štetnih ugljičnih plinova. Govore će na velikom summitu nazvanom COP21 održati šefovi 147 zemalja, a promovirat će se inicijative za sve veću podršku zelenim tehnologijama.

No, istovremeno, najsiromašnije zemlje učesnice summita ističu bojazan da ih "se zapostavlja" u pokušaju za novim dogovorom vezanim za klimatske promjene. Pregovore će službeno voditi Francuska, a mjere osiguranja u Parizu su na najvišem mogućem nivou, s obzirom na nedavne krvave terorističke napade i ogroman broj žrtava u njima.

Prekretnica

- Bit će to prekretnica koja je svijetu potrebna - istaknuo je još tokom vikenda francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Pregovorima će prisustvovati i američki predsjednik Barack Obama, te britanski premijer David Cameron, koji će obojica u Parizu ostati tek jedan dan, no od njiih se očekuju brojne značajne najave.

Grupa od 20 zemalja okupljenih u plan "Misija inovacija", među kojima se nalaze SAD, Francuska i Indija, težit će udvostručenju investicija u zelenu energiju u periodu od naredih pet godina.

I milijarderi su 'in'

Milijarderi poput Billa Gatesa i Marka Zuckerberga isto tako su najavili ulaganja u projekte jeftine i zelene energije, svake godine nakon 2020. U drugoj inicijativi, Francuska i Indija su najavili globalnu alijansu koja bi okupila 100 zemalja bogatih solarnom energijom u tropskim regijama da ubrzano počnu širiti dostupnost energije proizvedene sunčevim svjetlom.

Također, nekolicina evropskih zemalja u saradnji sa Svjetskom bankom, najavilo je osnivanje fonda vrijednog 500 miliona dolara, koji je osmišljen kako bi pomogao zemljama u razvoju u smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Žrtve dogovora

Ipak, među svim najavama i izrazima dobre volje, raste i zabrinutost među najsiromašnijim zemljama svijeta da bi se njihov interes mogao žrtvovati u postizanju tih dogovora. Većina pregovora odvijat će se oko novog sporazuma koji bi ograničio porast globalne temperature za do najviše 2 stepena Celzijusa.

No, procjene više od 180 nacionalnih planova koji su predani, sugerišu to da, ako se i provedu, svijet će vidjeti porast globalne temoperature koji će iznositi gotovo 3 stepena Celzijusa.

- Svi znamo posljedice porasta globalne temperature, što će to učiniti okeanima, na primjer. Problemi porasta globalne temperature su ogromni, to se mora izbjeći pod svaku cijenu - smatra naturalist Sir David Attenborough, prenosi BBC.