GLOBUS

COP 21 U PARIZU Putin i Obama sat i po razgovarali iza zatvorenih vrata

Putin se nije htio sastati sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom

(A.U.)

30.11.2015

Predsjednici Rusije i SAD-a, Vladimir Putin i Barack Obama, razgovarali su danas na marginama Konferencije o klimi u Parizu (COP21) o sukobima u Siriji i Ukrajini, pri čemu su se zauzeli za političko rješenje, a da nisu prevladali svoje razlike.

Susret je trajao oko sat i pol, a održan je "iza zatvorenih vrata", navodi se u saopćenju iz ureda ruskog predsjednika. Dvojica predsjednika su se "očitovala za početak političkog rješenja" u Siriji, dodao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela je agencija Interfaks.

Razgovarano je i o "prijekoj potrebi da se ostvari napredak u vezi s bečkim procesom", potvrdio je jedan zvaničnik Bijele kuće.

Međunarodna zajednica ponovno je pokrenula dinamiku radi pronalaženja političkog rješenja u Siriji, s dvjema međunarodnim konferencijama u Beču, u oktobru i novembru. Prihvaćene su smjernice koje će za 18 mjeseci omogućiti organizovanje izbora.

Moskva i Washington imaju različite stavove u vezi sa sudbinom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kojeg Rusija podupire, a Sjedinjene Države žele njegov odlazak.

„Danas je Obama ponovio svoj stav da je odlazak Bashara al-Assada neophodan i naglasio je važnost usmjeravanja vojnih napada na Islamsku državu, a ne na umjerenu opoziciju", rekao je izvor u Bijeloj kući.

SAD, koji predvodi međunarodnu koaliciju već više od godinu dana, bombarduje ISIL u Iraku i u Siriji. Rusija od septembra bombarduje Siriju, ali se sumnja da gađa najviše umjerene opozicione grupe.

Također, američki i ruski predsjednici su "razgovarali o Ukrajini i istaknuli potrebu brže provedbe dogovora iz Minska", kazao je glasnogovornik Kremlja.

Cilj tog dogovora je zaustaviti sukob proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske u kojem je od aprila 2014. na istoku Ukrajine poginulo više od 8000 vojnika. Ukrajinski sukob je prouzrokovao izolaciju Rusije koju optužuju da je poslala vojnike i oružje kao pomoć pobunjenicima. Moskva je od tada pod teškim zapadnim sankcijama.

Obama je na susretu ponovio Putinu da bi "sankcije mogle biti ukinute" ako Rusija bude poštovala sve odredbe Minskog dogovora, rekao je izvor u Bijeloj kući.

Američki predsjednik izrazio je i žaljenje zbog smrti ruskog pilota čiji je avion srušila Turska na svojoj granici sa Sirijom i ponovio je pozive na "smirivanje stanja" između Ankare i Moskve, navodi taj izvor.

Predsjednik Putin danas se nije htio sastati s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.