VIJESTI

Ombudsmani istražuju kršenja prava radnika u preduzeću "Boksit"

Istraživanje po službenoj dužnosti

Srna

30.11.2015

Ombudsmani za ljudska prava BiH odlučili su da sprovedu istraživanje po službenoj dužnosti u vezi sa informacijama koje ukazuju na kršenje prava radnika i prisustvo posebnih oblika diskriminacije u kompaniji "Boksit" Milići.

"Istraživanje ombudsmana biće  usmjereno i na postupanje organa koje imaju nadležnost da zaštite radna prava i preveniraju njihovo kršenje, kao i institucija koje trebaju da zaštite javni poredak i osiguraju vladavinu prava", saopštili su ombudsmani za ljudska prava BiH.

Informacije kojim raspolažu ombudsmani, a na osnovu ranije zaprimljenih žalbi, ukazuju da su pojedini uposlenici preduzeća "Boksit" iz Milića u posljednje vrijeme bili izloženi različitim radnjama poslodavca koje su dovele do njihovog uznemiravanja. 

U saopštenju podsjećaju da su Zakonom o zabrani diskriminacije, između ostalog, kao posebni oblici diskriminacije, zabranjene radnje uznemiravanja i mobinga, gdje uznemiravanje predstavlja radnju koja ima za svrhu ili čiji je efekat povreda dostojanstva lica i stvaranje zastrašujućeg, neprijateljskog, degradirajućeg, ponižavajućeg ili uvredljivog ambijenta.

Mobing je oblik nefizičkog uznemiravanja na radnom mjestu koji podrazumijeva ponavljanje radnji koje imaju ponižavajući efekat na žrtvu čija je svrha ili posljedica degradacija radnih uslova ili profesionalnog statusa zaposlenih.