VIJESTI

COLUM MURPHY: Rat u BiH je bio agresija fašističkih snaga na narod koji je želio mir

Bivši zamjenik šefa Političkog odjela UN-a

Fena

30.11.2015

Rat u BiH od 1992. do 1995. godine nikada nije bio između zaraćenih strana, već je to bila agresija fašističkih snaga na narod koji je želio mir  - kazao je danas u Sarajevu bivši zamjenik šefa Političkog odjela UN-a Colum Murphy tokom predstavljanja knjige "Zvijer" na bosankom jeziku.

Istakao je da je na 400 stranica knjige, koja je prošle godine predstavljena u Sarajevu na engleskom jeziku pod nazivom "Aza Beast", ispisana patnja građana Sarajeva od 1992. do 1995. godine, što je ustvari napad na civilizaciju koja je nesalomljiva.   

Kazao je da "zvijer" u knjizi predstavlja sam rat te da mu je bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nekoliko puta rekao da ga on tretira kao "zvijer".

- Na Balkanu postoji jedna uzrečica koja kaže da ukoliko pokazuje prstom na drugoga, pokazujete s tri ostala prsta na sebe - pojasnio je.

Smatra da je potrebno vremena da bi se stvari na Balkanu promijenile te da je imao mnogo problema zbog onoga što je radio i govorio, ali da su ljudi koji su mu tada stvarali probleme, vremenom promijenili mišljenje i sada to priznaju.

Također je istakao da je knjiga relevantnija nego što je ikada bila, s obzirom na situaciju na Bliskom istoku, gdje se također radi o napadu na civilizaciju.

colum-murphy

Foto: Fena (Sa današnje promocije)

Promotor knjige "Zvijer" Boro Kontić kazao je da je ovo još jedna od knjiga koje govore o onome što se dešavalo u BiH od 1992. do 1995. godine.

- Knjiga je drugačija, jer rat posmatra iz ugla čovjeka koji ima veliko suosjećanje prema ljudima koji su doživjeli i preživjeli rat - naglasio je.  

Promotorica knjige, direktorica Agencije Boram Samra Lučkin kazala je da knjigu posmatra u kontekstu onoga što se dešavalo tokom agresije na BiH te da se sjeća Murphijeve čuvene pres-konferencije zbog koje je imao velikih problema.

- Knjigu bi opisala jednom njegovom rečenicom, a to je da je teško ne biti kritičan prema politici međunarodne zajednice u BiH. Čitava knjiga je ustvari analitika politike svega što se dešavalo - naglasila je.

Colum Murphy bio je zamjenik šefa Političkog odjela UN-a kada je njegova čuvena pres-konferencija s pravom uzdrmala mnoge tokom rata u BiH. Murphy je vjerovatno bio prva osoba koja je upotrijebila riječ "genocid" da opiše situaciju u BiH. Bio je prvi koji je kazao da ni pod koju cijenu neće lagati medijima i jedina je osoba koja je tada u hotelu "Panorama" na Palama rekao bosanskim Srbima da njihova opsada Sarajeva predstavlja ratni zločin i zločin protiv čovječnosti riječima "ne, granate koje padaju na Sarajevo ne ispaljuju se s Marsa, nego po naredbama datim upravo iz ovog hotela".