VIJESTI

MOMINAH SA VILIĆEM: Uskoro potpisivanje sporazuma o borbi protiv terorizma

Ambasador Saudijske Arabije u Direkciji za kordinaciju policijskih tijela

S. D.

30.11.2015

Novoimenovani ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Nj.E. Hani A. Mominah, boravio je danas u nastupnoj posjeti Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH gdje se sastao s direktorom Direkcije Mirsadom Vilićem i njegovim zamjenikom Milom Jurićem.

Direktor Vilić je zaželio dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru te ga je ukratko upoznao sa zakonskim nadležnostima Direkcije, kao i njenom ulogom u sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije je ovom prilikom najavio skoro potpisivanje bilateralnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije u oblasti borbe protiv terorizma.

Ovaj sporazum bio bi osnova za zajedničko djelovanje ne samo u borbi protiv terorizma, već i kada su u pitanju slučajevi trgovine ljudima, organizirani kriminal, i slično.

Vilić je ukratko upoznao ambasadora sa usvojenom "Strategijom BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015. – 2020.".

Ambasador Mominah se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i profesionalnom odnosu policijskih službenika Direkcije pri zaštiti ambasade i rezidencije Kraljevine Saudijske Arabije.

Također  naglasio je potrebu proširenja saradnje, a koja bi se ogledala u razmjeni informacija i iskustava, organizaciji zajedničkih obuka i studijskih posjeta.

Ovom prilikom najavio je poziv Kraljevine Saudijske Arabije koji će biti upućen policijskim agencijama u BiH, u cilju posjete sigurnosnim službama Kraljevine Saudijske Arabije.