VIJESTI

"Porodiljski šou" ministra Čampare

"AVAZ" SAZNAJE Hoće li biti zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova FBiH

Autor:A. Du.

30.11.2015

Iako je stanje sigurnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine ozbiljno poljuljano nakon terorističkog napada u Rajlovcu kod Sarajeva, gdje su nedavno ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH, kao i zbog više drugih teških incidenata, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara nastoji po svaku cijenu izbjeći suočavanje s poslanicima Parlamenta Federacije BiH.

Važna informacija

Naime, informacija o šestomjesečnom stanju sigurnosti u Federaciji BiH trebala se naći na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, te bi zasigurno izazvala ogroman broj poslaničkih pitanja ministru Čampari, ali se to, kako "Avaz" saznaje, zbog niza zakulisnih igara vjerovatno neće desiti.

Na današnjoj sjednici Kolegija Predstavničkog doma odlučeno je da ova informacija sutra bude skinuta s dnevnog reda, i to pod izgovorom da Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH treba dostaviti devetomjesečni izvještaj. Predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Edin Mušić potvrdio je za “Avaz” da je danas Kolegij zaključio da sutra ta informacijama bude povučena s dnevnog reda.

Mušić je obrazložio da je to učinjeno zato što ona kao takva "nema smisla" te je nužno da bude dopunjena svim informacijama o stanju sigurnosti u proteklom periodu.

No, pitanje je kada će Parlament FBiH dobiti informaciju o devetomjesečnom stanju sigurnosti i raspravljati o njoj, jer već je počeo i decembar!? A uspavani ministar, očito, ništa ne radi da ovu informaciju o stanju sigurnosti razmatra najviša zakonodavna vlast u FBiH. Pojedini poslanici u šali komentiraju da se za devet mjeseci rodi i dijete, a Čampara nije u stanju napraviti vrlo važnu informaciju za Parlament FBiH.

Izbjegavanje odgovornosti

Zato nije nemoguće da pojedini poslanici sutra od Čampare zatraže da podnese ostavku na mjesto ministra unutrašnjih poslova FBiH.  

Nezvanično, naime, saznajemo da se radi o zahtjevu ministra Čampare da se sutra o stanju sigurnosti u Federaciji BiH, odnosno, bolje reći, o velikim propustima u ovoj oblasti, uopće ne vodi diskusija. Na sceni je, zapravo, klasična kupovina vremena resornog ministra s obzirom na ogromno nezadovoljstvo javnog mnijenja, kao i velikog broja parlamentaraca u vezi sa sigurnosnom situacijom, odnosno načinom rukovođenja ovim sektorom.