VIJESTI

TUZLA Obilježen Dan Oružanih snaga BiH

Kasarna "Aerodrom Dubrave"

E. Sk.

30.11.2015

U kasarni "Aeordrom Dubrave" kod Tuzle obilježen je deseti rođendan Oružanih snaga BiH, ujedno rođendan i 5. pješadijske brigade OS BiH.

Donošenjem Zakona o odbrani i Zakona o službi u OS BiH te donošenjem predsjedničke odluke o veličini i strukturi OS BiH udareni su temelji za formiranje OS BiH, koje su personal preuzele iz entitetskih vojski te snažno započele proces formiranja i razvoja jedinica.

- Mi smo bili u prilici više puta čuti da je primjer formiranja OS BiH spomenut kao najbolji primjer mogućeg provođenja reformskih procesa. Opredijeljenost za dostizanje najviših standarda za vrlo kratko vrijeme rezultirala je uspjehom tako da su OS BiH preuzele neke nadležnosti od međunarodnih organizacija koje djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine kao i povećanje učešća OS BiH u sastavu kontigenata u mirovnim i posmatračkim misijama međunarodne zajednice - istakao je načelnik štaba 5. pješadijske brigade brigadir Nebojša Đ. Vojaković.

Pripadnici ove brigade učestvovali su i učestvovat će u mirovnim misijama u sastavu koalicionih snaga, a nemjerljiv doprinos pružili su lokalnom stanovništvu u procesu deminiranja, izgradnje infrastrukture i pomoći usljed nastanka elementarnih i drugih nepogoda.

os-bih

Foto: A. Bajrić 

- Izvršenje povjerene misije je naš imperativ. Mi ćemo i dalje jačati i razvijati naše borbene elemente kroz izvođenje intenzivne obuke koja će biti podržana angažovanjem EUFOR-a, koji je i do sada davao veliki doprinos i pomoć u obuci 5. pješadijske brigade. U narednom periodu nas očekuje niz aktivnosti koje zahtijevaju jačinu kolektiva, kompatibilnost, stručnost, profesionalnost i spremnost za izvršenje dodijeljene misije – kazao je Vojaković.