SPORT

KRVAVI SPORT Zvijezda KHL-a klizaljkom porezala vrat hokejašu Jugre

Na utakmici u Hanti-Mansijsku

Autor:(Am.K.)

30.11.2015

Stravična nesreća dogodila se jučer na utakmici Jugre i Slovana u Hanti-Mansijsku. Ladislav Nagy izgubio je ravnotežu i klizaljkom porezao vrat Vitalija Sitnikova

Jugra je u KHL-u dočekala Slovan na svom ledu, a početkom posljednje trećine je, tokom napada gostiju, Slovanov Ladislav Nagy izgubio ravnotežu i u padu klizaljkom porezao Vitalija Sitnikova po vratu. Sitnikov je automatski bacio palicu i rukavice te odjurio na klupu gdje mu je pružena hitna ljekarska pomoć, a potom je prevezen u bolnicu.

- Srećom, klizaljka mu nije prerezala arteriju. Vitalij je bio podvrgnut operativnom zahvatu, koji je prošao u najboljem redu - rekao je trener Jugre Pavel Jerezovskij.

Nije ovo prvi put da se u hokeju dogodila slična stvar. Vjerojatno najpoznatiji slučaj ikad bio je onaj golmana Buffala Sabresa Clinta Malarchuka. Hokejašu Buffala bila je prerezana vratna arterija, a skoro je iskrvario na smrt 1989. godine.

Dobio je preko 300 šavova, a posljedice reza ostale su u znaku PTSP-a, OKP-a, depresije i alkoholizma.

- Imam PTSP, OKP, patim od depresije i alkoholizma. Još uvijek uzimam lijekove i liječim psihičke rane. Još uvijek imam dug i težak put pred sobom, ali držim se nekako. Jer ovaj život je luda igra, a ja sam odlučan pobijediti - rekao je Malarchuk 26 godina nakon stravične povrede.

Nakon Malarchukove povrede u svijet hokeja je uvedeno pravilo da svaki golman mora imati zaštitu na vratu.