BIH

Mektić: Ključna stvar u borbi protiv trgovine ljudima regionalna saradnja

Sastanak danas u Sarajevu

Fena

30.11.2015

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias i šef Ureda međunarodne organizacije za migracije u BiH i subregionalni koordinator IOM-a za zapadni Balkan Gianluca Rocco danas su na pres-konferenciji povodom završetka regionalnog projekta jačanja borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata na zapadnom Balkanu, istaknuli značaj regionalne saradnje u toj  oblasti.

Mektić je kazao da trgovina ljudima zahtijeva sveobuhvatan i usklađen odgovor svih struktura i nivoa vlasti te koordinaciju i saradnju svih aktera uključenih u suprotstavljanje trgovini ljudima.

- Nije dovoljno samo postići dobre mehanizme koordinacije, međusobne saradnje unutar jedne družave, već je veoma bitno da takve mehanizme saradnje uspostavimo i na regionalnom nivou.

Ključna stvar u borbi protiv ove vrste kriminaliteta, trgovine ljudima, jest regionalna saradnja, uspostavljanje kvalitetnih mehanizama i alata za međunarodnu, odnosno regionalnu saradnju u borbi protiv trgovine ljudima da bismo na regionalnom, ekspertnom nivou dali efikasan odgovor na ovu vrstu kriminaliteta - istaknuo je Mektić.

Po njegovim riječima, neophodno je, što je bila i suština ovog projekta, jačanje regionalnih kapaciteta.

- Ključna stvar je regionalna saradnja i stvaranje regionalnih mreža eksperata putem zajedničkih istražnih, policijskih i tužilačkih timova - naveo je Mektić.

Dodao je da danas promoviraju Izvještaj s preporukama koji je rezultat projekta „Jačanje borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata na zapadnom Balkanu“.

- Nalazi i preporuke iz ovog izvještaja su svakako bile jedan od faktora koji su uzimani u obzir kad su definirane naše buduće akcije na ovom polju. Smatram da su ovaj projekt i njegovi rezultati napravili još jedan pozitivan pomak u jačanju naših kapaciteta u kontekstu borbe protiv trgovine ljudima - kazao je ministar.

Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias je također istaknuo potrebu regionale saradnje.

- Saradnje u regionu, saradnje u obavještajnim podacima, saradnja je ključ - kazao je ambasador Corrias.

Subregionalni koordinator IOM-a za zapadni Balkan Gianluca Rocco je kazao da ono što je vidio u regionu jeste da, „što više zemlje Evropske unije pokušavaju regulirati tok migranata, sasvim sigurno postoji određena namjera, pokušaj da se na neki način ograniči i  da se regulišu ti tokovi“.

- Što više pokušavate spriječiti, odnosno odabrati ljude koji bi mogli proći granice, ili ne proći, više se otvara prostor trgovcima ljudima i krijumčarima. Ovo je ono što se dešava sada na granici između Grčke i Makedonije - naveo je on.

Istaknuo je da u izvještaju koji je danas prezentiran postoje konkretne preporuke koje je moguće koristiti, a neke od njih su se već počele implementirati.

- Neke će vam se činiti sasvim očitim. Regionalna saradnja, to jeste očita stvar, ali iako smo napravili  napredak u pogledu regionalne saradnje, postoji još dosta toga što je potrebno postići - naveo je Rocco.

Ocijenio je da se „stvari kreću u dobrom pravcu“ , te dodao da treba osigurati „da razumijemo da imamo neke alate, da smo već počeli implementirati neke od tih alata i da trebamo pokušati se držati tih principa regionalne saradnje i razmjene informacija, jer je to osnova za sve aktivnosti kojima ćemo se baviti u budućnosti na regionalnom nivou, uključujući i mjere borbe protiv terorizma“.

Rukovoditelj projekta iz OIM ureda u Sarajevu  Andrea Dabizzi je prezentirao završni izvještaj i rezultate istraživanja.

Naveo je da ono što se pokazalo kroz ovu migracionu krizu u regionu jeste da je „jedan od ključnih elemenata za učinkovito upravljanje migracionim tokovima u regionu prekogranična saradnja“.

To je, po njegovim riječima, redovit dijalog i komunikacija između zemalja, to je razmjena informacija i podataka, to su prekogranične zajedničke inicijative i aktivnosti.

- To je ono gdje naš projekt stupa na scenu - naveo je, dodajući da je projekt počeo u julu 2014. godine i završava se danas.

Predstavljajući neke od preporuka navedenih u izvještaju, kazao je da su one podijeljenje u tri poglavlja - opće preporuke; preporuke o prekograničnoj saradnji u identificiranju međunarodnih slučajeva trgovine ljudima i krijumčarenja migranata te preporuke o prekograničnoj saradnji  u vođenju i provođenju istraga o međunarodnim slučajevima trgovine ljudima i krijumčarenja migranata.

Ured međunarodne organizacije za migracije (IOM) je od jula 2014. do novembra 2015. provodio regionalni projekt jačanja borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata na zapadnom Balkanu.

Cilj projekta, koji finansira Fond za razvoj IOM i vlada Italije, jest jačanje prekogranične saradnje u identificiranju i istraživanju slučajeva trgovine ljudima i krijumčarenja migranata.

IOM je pripremio izvještaj s preporukama koje se odnose na jačanje prekogranične saradnje, osmišljenih u saradnji s pravosudnim i agencijama za provođenje zakona iz svih zemalja zapadnog Balkana. Ove preporuke predstavljaju područja koja je potrebno poboljšati i popis radnji i mjera predloženih zemljama u regiji radi jačanja prekogranične saradnje.