GLOBUS

BRZO I EFIKASNO Novo i moćno oružje za uništenje ISIL-a

Samo dvije zemlje na svijetu posjeduju ove projektile

(Al. Ti.)

30.11.2015

Projektil ispaljen s RAF-ovog Tornado aviona juri brzinom od 112 kilometara na sat.

Projektili koji su toliko precizni da gotovo u centimetar gađaju malene mete u pokretu s udaljenosti od 11 kilometara mogli bi biti sljedeće oružje kojim će Međunarodna koalicija pokušati odsjeći 'zmijsku glavu'  Islamske države - jednog po jednog vođu terorista - i tako unijeti strah i haos u njihove redove. No, samo ako Velika Britanija proširi svoje djelovanje i na Siriju, gdje se u Raqqi nalazi sjedište ISIL-a.

Naime, laserski navođen Brimstone projektile imaju samo dvije zemlje na svijetu - Velika Britanija i Saudijska Arabija. Cijena jednog komada tog moćnog oružja je 100 hiljada funti.

Brimstone je korišten u borbi protiv Gadafijevoj režima u Libiji 2011. godine. Projektil ispaljen s RAF-ovog Tornado zrakoplova juri brzinom od 112 kilometara na sat, a može biti lansiran iz aviona koji je od mete udaljen više od 11 kilometara.

Svaki Brimstone ima malu, ali vrlo preciznu bojevu glavu ispunjenu eksplozivom koja smanjuje mogućnost stradavanja okolnih meta, primjerice civila, a osim toga, pilot sam odlučuje kad će doći do eksplozije.

Ukoliko britanski parlament odobri širenje vojne misije u Siriju, iz ministarstva odbrane već su najavili kako će njihove prve mete biti čelni ljudi Islamske države - zapovjedna sjedišta te kampovi za obuku, piše Daily Mail.