VIJESTI

Ivo Miro Jović: U startu sam odbio da mi se isplaćuju dnevnice

Nastavljeno suđenje Marini Pendeš, aktuelnoj ministrici odbrane BiH

M. Aš.

30.11.2015

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Marini Pendeš, aktuelnoj ministrici odbrane BiH koja se tereti za nesavjestan rad u službi i falsifikovanje službene isprave dok je bila zamjenica ministra odbrane BiH.

Pendeš optužnica tereti da je obavljajući dužnost zamjenice ministra od juna 2013. do marta 2015.godine omogućila da savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću budu isplaćivane pripadajuće plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao, niti bio prisutan na radnom mjestu, čime je budžet BiH oštećen za 17.000 KM.

Tužilaštvo BiH je saslušalo dva svjedoka, među kojima je Ivo Miro Jović te uposlenika Ministarstva odbrane BiH Božo Marjan.

Marjan koji je u od 2013. do 2015.godine bio zaposlen u kabinetu zamjenice Pendeš, kazao je na suđenju da je često na svom radnom mjestu viđao Jovića, ali da i kada nije bio tu, ne znači da nije radio.

On je na pitanje postupajućeg tužioca Mirze Hukeljića kazao da ne može potvrditi da je tačno da je Jovića više nije bilo, nego što jeste na radnom mjestu. Pojasnio je da je tokom istraga i iskaza koji je dao rekao da je Jović više bio odustan, nego prisutna, ali da je kako je rekao, "bio naveden da to kaže.

- Insistiralo se na tome da ja kažem da Ivo Miro Jović bio više nije bio na poslu, nego što jeste - kazao je Marjan, ali nije mogao reći ko je to od njega tražio.

On je ocijenio da ministar odbrane također odobrava sve naloge za putovanja Jović je s druge strane kazao da je njegov zahtjev kada je počeo raditi kao savjetnik zamjence ministra Pendeš u startu bio da on ne želi primati dnevnice, niti putne  troškove, te da nije tražio ni službeni automobil.

Kaže da je posao dobio zahvaljući svom isksutvu u ovoj oblasti, a osim člana Predsjedništva BiH, godinama je bio čja Parlamenta NATO-a.

Tokom ispitivanja, potvrdio je da je većinu svog radnog vremena provodio na terenu, i da je radio i za dane vikenda. Pojasnio je da je po nalogu zamjenice Pendeš prisustvovao i zastupao zamjenicu ministrice na raznim događajima i manifestacijama, ali da je većinu posla proveo radeći na saradnji s civilno-vojnim sektorom, te s borcima koje je tadašnjii ministar Zukan Helez izveo iz prava na penziju.

- Sve što se od mene tražilo ja sam radio, ali sam stalno bio na terenu. Radio sam protokolarne poslove. U Ministarstvu nisam imao urede,  samo stolicu. Moja relacija kretanja ja bila širom BiH, od Sarajeva, Kiseljaka, Kreševa, Mostara, Busovače, Livna, Čapljine - rekao je Jović.

Ustvrdio je da za sve ove poslove nikada nije tražio dnevnice niti mu one trebaju, kazavši da je već ranije bio izložen medijskom ličnu zbog sličnih stvari.

- Nikada nisam tražio od MOBiH niti jednu marku – rekao je Jović, kazavši da je većinu akata potpisuje ministar, a na zamjenik.