REGION

U Skupštini Kosova ponovo bačen suzavac

Uoči današnje sjednice Skupštine

Srna

30.11.2015

Poslanici opozicije su pred početak današnje sjednice Skupštine Kosova bacilli suzavac u skupštinsku salu kako bi onemogućili njen rad i svi poslanici su bili prinuđeni da napuste plenarnu salu.

Opozicija je odbila poziv Predsjedništva Skupštine da se predloži način za mirno održavanje sjednice. Oni smatraju da se ne može nastaviti normalan rad Skupštine sve dok se ne povuku Sporazumi o Zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. 

Iako je skupštinsko obezbjeđenje prije sjednice, nakon kontrole, zadržalo i privelo poslanika "Samoopredeljenja" Fisnika Ismaila opozicija je ipak unijela suzavac u salu. Od jutros su u Skupštini i oko nje, jake policijske snage.

Očekuje se, kao i zadnja dva puta, da se sjednica nastavi u alternativnoj sali u zgradi Skupštine.

Podsjetimo, zbog nasilnog ponašanja u skupštinskoj sali i korišćenja suzavca do sada su uhapšena dva opoziciona poslanika, Donika Kadaj- Bujupi šefica poslaničke grupe "Alijanse za budućnost Kosova" i Albin Kurti poslanik "Samoopredeljenja".

Nalog za hapšenje je izdat i za Albulenu Haxhiu i Fatona Topallia, poslanike "Samoopredeljenja". Oni još uvek nisu uhapšeni.