BIH

Visoki zvaničnici SAD i Velike Britanije na sjednici PIC-a

Sutra i prekosutra u Sarajevu

A. Du.

30.11.2015

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), u sastavu ambasadora Francuske, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, Rusije, SAD, Velike Britanije, Turske u BiH te predstavnika EU, održat će sutra i prekosutra dvodnevno zasjedanje u Sarajevu.

Kako nezvanično saznajemo, sjednici bi trebali prisustvovati i visoki zvaničnici SAD i Velike Britanije, a to su pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji (Brian Hoyt Yee) te Fiona Mekilvem (Mcilwham), direktorica Odjela za zapadni Balkan MVP-a Velike Britanije.

Na ovom zasjedanju, kako nam je preneseno, očekuje se da Upravni odbor PIC-a zauzme odlučan stav u vezi s prijetnjom po političku destabilizaciju u državi, pogotovo nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana RS, odnosno najava političara iz tog entiteta o neprihvatanju ove odluke, te poteza koji vode ka slabljenju države. Također, ambasadori bi trebali razgovarati i o najavljenom referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH te odlukama visokog predstavnika.

Upravni odbor PIC-a je u komunikeu nakon zasjedanja u junu istakao da međunarodna zajednica zadržava sve instrumente potrebne za provođenje Mirovnog sporazuma.