BIH

BiH formira tim za pregovore s Hrvatskom

Vijeće ministara ispunjava uvjet za aplikaciju za EU

K. KEŠMER

1.12.2015

Vijeće ministara (VM) BiH već na idućoj sjednici trebalo bi imenovati novi pregovarački tim i definirati ključne korake za prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Hrvatskom, što je jedan od dva posljednja uvjeta za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU, saznaje „Dnevni avaz“.

Pregovarački tim

Nakon što je BiH od Evropske komisije dobila pozitivan izvještaj o napretku, našoj zemlji za kredibilni aplikaciju za članstvo u EU ostala su još dva uvjeta – prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Hrvatskom u dijelu trgovinske razmjene te utvrđivanje mehanizma koordinacije.

Da se već poduzimaju određene radnje na ispunjenju ovog prvog uvjeta, potvrdio nam je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

- Dobili smo zaključak Predsjedništva BiH u kojem se traži da mi redefiniramo svoju pregovaračku poziciju, odnosno da je korigujemo i da odredimo novi pregovarački tim. Mi već radimo na mapi puta, odnosno na ključnim koracima koje treba da poduzmemo, kao i na imenovanju novog pregovaračkog tima i to ćemo pripremiti za sljedeću sjednicu Vijeća ministara. Očekujemo da će to biti usvojeno i da tim počne da radi na novim pregovaračkim pozicijama – kazao nam je Šarović.

Suština, odnosno cilj novog pregovaračkog tima bit će da se pokuša naći kompromis između zahtjeva Hrvatske, odnosno EU i BiH.

- Ako to bude moguće. Pokušat ćemo o tome razgovarati i u Briselu na najvišem nivou. Vidjet ćemo hoće li biti pozitivnih signala za BiH, odnosno da se barem u dijelu naših zahtjeva odgovori u našu korist, ali vidjet ćemo – naveo je Šarović.

Ubrzani koraci

Što se tiče vremenskog okvira za postizanje kompromisa, odnosno hoće li se to uspjeti do kraja februara, do kada BiH planira predati aplikaciju za članstvo, Šarović je kazao da bi taj proces mogao ići i mnogo brže.

- Ako bi EU na neki način dala signal da bi se mogli naći neki kompromisi, odnosno da se pozitivno odgovori i na naše zahtjeve, to bi išlo ubrzanim koracima. Mogli bismo to onda da mjerimo u sedmicama, a ne u mjesecima. Postoji tu određena procedura, ali ako bude prostora za tu vrstu dogovora i razumijevanja s obje strane, mogli bismo to stići – istakao je ovaj državni ministar.

Nećemo podilaziti nikome

Iako su zahtjevi EU u određenom smislu vrlo jasni i precizni, Šarović je istakao da Vijeće ministara niti Predsjedništvo BiH ne misle podilaziti i popuštati u svojim stavovima.

- Naš stav je takav da mi nećemo podilaziti nikome, a to je i suština zaključka Predsjedništva. Imaju tri stava i tu se sugeriše da idemo ususret zahtjevima iz Brisela, jer je ovo važan trenutak za našu zemlju, ali da moramo voditi i računa o minimalnim interesima privrede i privrednika u BiH – zaključio je Šarović.