BIH

Rifat ef. Fejzić: Ne dozvolimo da nam otmu ljepotu islama

Reis IZ Crne Gore za "Avaz"

A. BAJRAMOVIĆ

1.12.2015

Odgovornost koju nosi pozicija prvog čovjeka Mešihata Islamske zajednice (IZ) Crne Gore potiskuje osjećaj sreće kod Rifata ef. Fejzića, 41-godišnjeg Rožajca koji je ponovo izabran na tu dužnost. U razgovoru za „Avaz“ odmah nakon imenovanja ef. Fejzić izražava zahvalnost svim muslimanima koji su proceduru izbora reisa proveli transparentno i bez podjela i tenzija, ali teško vrijeme za muslimane Balkana i cijelog svijeta ne ostavlja prostor za radovanje.

Popis stanovništva

- U pitanju je rast dvije negativne struje u svijetu. Jedna zloupotrebljava islam i pokušava da nam otme ono što je najbolje i najsvetije kod nas, a to je naša vjera. Mislim da se trebamo maksimalno založiti da ne dozvolimo da nam se otme ljepota islama. Druga struja, koja je dosta problematična, ona je koja hrani ovu prvu, a to je rast islamofobije na Zapadu. I jedna i druga su veoma štetne, ne samo za muslimane nego za mir u svijetu - ističe reis Fejzić.

Iako okuplja vjernike različitih nacionalnosti, među kojima većinu čine Bošnjaci i Albanci, IZ Crne Gore je heterogena, kaže ef. Fejzić, najavljujući nastavak borbe za svakog muslimana ponaosob.

- Nakon popisa stanovništva 2011. godine, uradili smo internu studiju Mešihata kojom smo definirali i locirali svakog muslimana u Crnoj Gori. Prema posljednjem popisu, u Crnoj Gori živi oko 20 posto muslimana. To su oficijelni podaci države, ali, prema našem mišljenju, oni nisu vjerodostojni. Mislim da je procent muslimana i do 25 posto, s obzirom na to da na ovom popisu nije uračunata dijaspora – pojašnjava ef. Fejzić.

Reis Rifat ef. Fejzić posebno je zainteresiran za dobre odnose Crne Gore i BiH.

- Ja sam Bošnjak, a BiH je država u kojoj je moj narod dominantan i kao građaninu i državljaninu Crne Gore veoma mi je bitno da ove zemlje imaju dobre odnose. Trudim se da kao neko ko rukovodi Islamskom zajednicom ne budem problem u dobrim odnosima tih dviju zemalja. Moj cilj je, prije svega, da od države u kojoj živim, moje Crne Gore napravim prijatelja BiH - ističe reis Fejzić.

Poštovanje institucije

Rijaset i reisu-l-ulema IZBiH su institucije na koje se muslimani Crne Gore oslanjaju stoljećima.

- To je jedna intelektualna muslimanska elita ne samo za ove prostore nego možda i šire. Mi smo uvijek imali podršku IZBiH, a tu podršku imamo i dan-danas, od školskog programa medresa pa nadalje. I pozicija prvog čovjeka IZ u Crnoj Gori nije reisu-l-ulema, nego reis, i to je 1994. godine, kad sam ja još bio student, urađeno iz poštovanja prema instituciji reisu-l-uleme u BiH, nismo je htjeli izjednačiti s tom pozicijom, nego je ipak neki nivo ispod toga. Rijaset IZBiH doživljavamo kao neku bratsku, prijateljsku instituciju iznad nas, na koju se možemo osloniti - dodaje ef. Fejzić.

Probleme ne smijemo gurati pod tepih

Kada će radikalizam i terorizam u muslimanskim redovima biti iskorijenjeni, ne zavisi samo od muslimana, smatra reis Fejzić.

- Pitanje je koliko drugi žele da određene grupe u islamskom svijetu budu radikalne, koliko je kome bitno da postoje određene radikalne grupe radi ostvarivanja njihovih potpuno drugih interesa i možda nekog svog prisustva na određenim teritorijima. Mi u IZ ovdje, ali i šire, trebamo biti otvoreniji, jasniji, po tom pitanju otvoreno govoriti, da ne bismo probleme gurali pod tepih. Problem je došao na naša vrata, moramo se suočiti s time, moramo to priznati i imati komunikaciju - ističe ef. Fejzić.