BIH

Džaferović: Opstrukcije odluke Ustavnog suda su kažnjive!

Dopredsjedavajući PD Parlamenta BiH za "Avaz"

A. DUČIĆ

1.12.2015

Ako se ne prihvata odluka Ustavnog suda, osim što je to kažnjivo djelo, onda se ne prihvata ni Ustav BiH, odnosno Dejtonski mirovni sporazum. To bi trebali znati oni koji se u takve aktivnosti upuštaju. Ako se dovodi u pitanje Dejton, onda se dovodi u pitanje, prije svega, ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti.

Izjavio je ovo u razgovoru za "Avaz" Šefik Džaferović, dopredsjedavajući Predstavničkog doma (PD) Parlamenta BiH i potpredsjednik SDA, komentirajući reakcije zvaničnika iz RS o odluci o neustavnosti 9. januara kao Dana RS. Potcrtao je da su "odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i one se moraju izvršiti".

Strane sudije

- Nije moguće, prema Dejtonu, pozivati se, naprimjer, na pravo na RS, a osporavati rad državnih institucija ili dovoditi u pitanje odluke Ustavnog suda BiH. Jer i on je dejtonska kategorija i to upravo ovakva u kojoj djeluju i strane sudije i koje imaju autonomiju u utvrđivanju vlastitih procedura odlučivanja - kazao je Džaferović.

Navodi da nije slučajno da je u Dejtonu utvrđena baš ovakva pozicija Ustavnog suda BiH.

- Nervoza i neprimjerena reakcija zvaničnika iz RS zapravo su dokaz da su strane sudije još potrebne u Ustavnom sudu BiH. Pozivam sve zvaničnike u BiH, pa i one iz RS da poštuju odluke Ustavnog suda, da se to pitanje ne politizira, nego da se odluka izvršava jer je to u interesu i BiH i svih nas, pa i entiteta - rekao je Džaferović.

S druge strane, smatra da će ulaskom SBB-a u državnu vlast BiH imati bolje posložene političke odnose u našoj državi.

- Nakon rekonstrukcije imat ćemo stabilnu parlamentarnu većinu na svim nivoima, spremnu da se uhvati ukoštac s problemima. To je jedan od važnijih uvjeta stabilne političke situacije koja je potrebna da bi se u državi pravile reforme. To se već pokazalo uspješnim u slučaju Vlade i Parlamenta FBiH - ocijenio je Džaferović.

Snažniji iskorak

On vjeruje da će se u toku decembra uspješno okončati posao u vezi s rekonstrukcijom Vijeća ministara, "a onda ćemo još snažnije iskoračiti na našem evropskom i NATO putu i jačanju ekonomije". Izrazio je očekivanja da će, nakon novog evropskog pristupa prema BiH kada je riječ o EU integracijama, uslijediti ubrzaniji put naše države prema NATO-u.

- Članstvo BiH u NATO-u je u najmanju ruku jednako važno, ako ne i važnije od članstva u EU. To bi relaksiralo ukupne odnose i u BiH i u cijelom regionu - potcrtao je Džaferović.

BiH ima problem s terorizmom i radikalizmom

- BiH ima problem s terorizmom i radikalizmom. To treba otvoreno reći i poduzeti sve zakonske mjere da bi se takvo što spriječilo. Ubijati ljude i širiti strah, a pozivati se na vjeru je zločin protiv vjere. Svaki ekstremistički ispad ili teroristički napad koji se poziva na islam najviše odgovara antibosanskim snagama - kazao je Džaferović.

On je najoštrije osudio posljednje događaje u Rajlovcu i Zavidovićima, zatraživši da se što prije utvrde podstrekači te izvršioci ovih napada.