DIJASPORA

Divanhana održala sjajan koncert u Frankfurtu

Veliki broj zaljubljenika u sevdalinku oduševljeno napustilo dvoranu

Autor:B. ŠIŠIĆ

29.11.2015

Publici u Frankfurtu pružena je na pladnju vrhunska muzika, koju su svirali vrhunski profesionalci, a prekrasan glas mlade i lijepe Naide Čatić ispunjavao je svaki kutak koncertne dvorane, a svaki posjetilac, njih vise od 500 imao je osjećaj kao da je sam u dvorani i kao da Divanhana samo za njega svira.

Po svemu se moglo primjetiti da je bend izuzetno dobro uigran i razrađen, a Naida je svakim svojim tonom dvoranu ispunjavala iskrenom emocijom, a što je publika i prepoznala.

Kada su mnogi pomislili da će to biti klasični koncert, koncert bez mnogo priče,ipak se pokazalo na kraju da su članovi Divanhane i te kako razgovorljiv bend, da svako od njih ima pravo glasa, da se izuzetno dobro dopunjuju kako kroz instrumente koje sviraju isto tako i kroz konverzaciju koja se vodila između pjesama.

Tako je najpričljiviji od njih Neven Tunjić publici objasnio kako je u stvari nastala sevdalinka, kako je stvarano to fenomenalno muzicko cudo Bosne i Hercegovine, kako su nastajale pojedine pjesme. Sve je to objašnjavao veoma stručno, ali na neki poseban sarajevski, šmekerski način, što je publika sa zadovoljstvom prihvatila i nagrađivala gromoglasnim aplauzom.

Mogla je mnogobrojna publika tu večer u Frankfurtu sa Divanhanom divaniti do ranih jutarnjih sati,a i to bi im bilo malo. Frankfurt je konačno doživio nešto, što je iznad svakodnevnih dešavanja, nešto što se nudi publici koja zna šta je prava muzika i koja zna da uživa u sevdahu,i to sevdahu koji se prezentira na neki novi i moderniji način, a opet je zahvaljući Naidnoj interpretaciji zadržao onu prepoznatljivu dušu sevdaha i sevdalinki.

Nakon dva otpjevana bloka vrhunskih pjesama, Divanhana se družila sa publikom, a svi oni koji su to htjeli mogli su veoma povoljno kupiti njihov najnoviji CD koji se zove Zukva“ ,a koji je sniman u Njemačkoj.

Bilo je tu večer među posjetiocima svih uzrasta i generacija. Starijih koji vole i poštuju sevdalinku, mlađih koji se baš previše i ne druže sa tom vrstom muzike, a koji su došli iz radoznalosti, ali koji su na kraju bili jednostavno očarani Divanhanom, njihovom svirkom, i njihovim vokalom.

Uigrani tim Divanhane podigao je mnogobrojnu publiku na noge koja je sa njim pjevala skoro kompletan koncert, a na kraju im nisu dali da baš tako lako odu sa bine.

Ismet Šahurić koji je ispred KUD Sevdah bio domaćin Divanhani imao je samo riječi pohvale za njihov nastup, njihovu profesionalnost i njihov odnos prema publici. Isto tako svaki posjetilac otišao je prezadovoljan sa koncerta, a među njima su bili Rasim Mujkić i doktor Ahmet Đonlagić.

Ismet Šahurić je na kraju sve posjetioce obavjestio da ce Divanhana ponovo gostovati u Frankfurtu 8. aprila, pa će tako i svi oni koji to ovaj put nisu mogli zbog već unaprijed rasprodatog koncerta, imati priliku da dožive čarobne zvuke Divanhane koji će ih odvesti u beskrajnu nebesku muzičku šetnju i koji će na trenutak zaboraviti na svakodnevne životne probleme i biti samo okruženi čarobnim zvukom sevdaha.

Među posjetiocima bio je i generalni konzul BiH Dževad Saldić, Ismet Velagić ispred BKZ Offenbach, bračni par Cerić ispred Bošnjačkog centra Frankfurta, predstvanici KSZ BiH iz grada Hanau, poznati harmonikaš Elvedin Muhić sa suprugom Suanitom i mnogi drugi.