GLOBUS

Turskoj tri milijarde eura i otvaranje poglavlja 17 u pregovorima o pridruživanju EU

Samit EU - Turska

A.U.

29.11.2015

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, nakon samita EU - Turska, sapćila da je tri milijarde eura namijenjeno za pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj i da će ove godine biti otvoreno poglavlje 17 u pregovorima sa Ankarom. Također, rekla je da će, ukoliko budu ispunjeni postojeći uslovi, doći do ubrzane liberalizije viznog režima.

Zauzvrat, Turska se obavezala da će pomoći u suzbijanju priliva migranata i izbjeglica.

Merkelova je navela da je na sastanku, koji je imala sa nekima od drugih lidera EU uoči samita, bilo riječi o premještanju nekih sirijskih izbjeglica iz Turske direktno u njihove zemlje, ali je dodala da nisu spominjane konkretne brojke.

Predsednik Evropskog savjeta Donald Tusk je, na zajedničkoj konfrenciji za novinare sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom rekao da je postignut dogovor o pomoći Turskoj od tri milijarde eura i da je "potrebna nova energija za pristupni proces Turske".

Prethodno je francuski predsjednik Francoise Hollande izjavio da će EU pratiti korake Turske koji bi trebalo da pomognu u okončanju migrantske krize, borbu protiv terorizma i rješenje političke situacije u Siriji.

Hollande je naveo da će sredstva od tri milijarde eura za pomoć Turskoj oko izbjeglica na njenoj teritoriji biti davana postepeno i progresivno, kako ispunjenje dogovora i preuzetih obaveza bude provjeravano, navodi AP.

"Za sada je izdvojena ta suma od tri milijarde eura i ta sredstva će biti puštana postepeno, paralelno sa praćenjem preuzetih obaveza Turske", rekao je Hollande, koji je krenuo ranije sa samita u Briselu da bi se sutra sastao sa kineskim kolegom Si Đinpingom.

Dio novog pristupa prema Turskoj su obećanja EU da će ubrzati olakšavanje viznog režima i put Turske ka članstvu u EU.

Zauzvrat, Ankara mora da pooštri sigurnost na granicama i primi nazad neke od izbjeglica koje ne ispunjavaju uslove za azil u Evropi, navodi AP.

Lideri EU, koji su se danas sastali sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom na samitu u Briselu kako bi razgovarali o rješavanju izbegličke krize, žele pomoć Turske, ali istovremeno upozoravaju da ne treba previše obećavati Ankari.

Davutoglu za to vreme najavljuje novu eru u odnosima sa EU.

On je na otvaranju samita rekao da je "zahvalan evropskim liderima na ovom novom početku, koji je, ne samo početak sastanka, već i novog procesa od velikog značaja za budućnost naše zajedničke veze u Evropi".

Mnoge evropske zemlje su u posljednje vreme revidirale svoju inače mlaku podršku bliskim odnosima sa Turskom zbog izbjegličke krize.

"Turska ima pravo da očekuje pomoć EU", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federica Mogherini rekla je da ima dovoljno stvari koje vezuju dvije strane.

"Tuska i Evropa potrebne su jedna drugoj. Suočeni smo sa istim problemima, od rata u Siriji do terorizma i stabilnosti, odnosno nestabilnosti u regionu. Mi možemo da budemo partneri i treba sa stavimo sva pitanja na sto", navela je Mogherini.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), u Evropu je ove godine ušlo gotovo 900.000 ljudi koji beže od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, u Africi i Aziji, tražeći utočište ili posao.

Više od 600.000 je došlo preko Grčke, a mnogi su prešli more iz Turske.

Više od dva miliona izbeglica iz Sirije živi u Turskoj, ali prema organizaciji Amnesty International, samo 10 posto dobija pomoć od vlade.