NOGOMET

MES QUE UN CLUB Barcelona danas proslavlja 116. rođendan

Jedan od najvećih klubova svih vremena

(Al. Ti.)

29.11.2015

Fudbalski klub Barcelona proslavio je u danas svoj 116. rođendan.

Barcelona dominira svjetskim fudbalom u 21. vijeku, ali je zbog dostignuća tokom čitave historije u očima mnogih najveći klub svih vremena.

Osim sportskih ima i veliku političku i moralnu vrijednost jer predstavlja osnovno uporište cijele Katalonije, pokrajine koja godinama teži nezavisnosti od Španije.

Aktuelni šampinon Španije i Evrope 23 puta osvajao ie domaće prvenstvo, 27 puta Kup kralja, 11 puta Superkup Španije.

Pored toga, Barca je pet puta bila prvak Evrope, četiri puta su osvajali Kup pobjednika Kupova, pet puta Superkup Evrope, Kup sajamskih gradova tri puta i Svjetsko klupsko prvenstvo dva puta, a taj će trofej moći osvojiti i treći put u decembru.

Katalonci igraju na stadionu ’Camp Nou’, jednom od najvećih i najljepših zdanja na svijetu sporta, a osim svega spomenutog, poznati su po najboljoj nogometnoj školi – La Masiji.

La Masija je iznjedrila nogometne velemajstore poput Puyola, Xavija, Inieste, Messija, Fabregasa i ostalih.

Generacija koja je pod vodstvom Pepa Guardiole krajem prošle i početkom ove decenije osvojila 14 trofeja za četiri godine smatra se najboljom u historiji klupskog fudbala, ali je aktuelni trio MSN (Messi-Suarez-Nejymar) na dobrom planu da se umiješa u taj izbor.

Takođe, ovaj klub najomiljeniji je na društvenim mrežama putem kojih je obavijestila sve pristalice prigodnim klipom, na kojem se vidi Barcelona od najranijih početaka, do najvećih uspjeha.

Svaki ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svijetu može samo da se pridruži čestitkama i nastavi da uživa u majstorijama ekipe koju trenutno vodi Luis Enrique jer je Barcelona ipak, kao što i sama parola kaže, više od kluba.